Moln och snarkningar

Sömn

Sömn är bra. Att känna sig utvilad och pigg på dagarna gör ofta att allt känns lite skönare. Du får lättare att koncentrera dig i skolan eller på jobbet, har närmre till ett skratt och lättare att lära dig nya saker. Att sova dåligt under en längre tid kan påverka både hälsan och humöret väldigt mycket.

Innehåll

Jag behöver inte sova så mycket

En del tar inte sin nattsömn på allvar och tycker att de klarar sig med bara några timmars sömn, men det är faktiskt väldigt viktigt för oss att sova ordentligt. En tjej i tonåren behöver sova 8-10 timmar per natt. Äldre behöver lite mindre sömn, men det varierar från person till person.

Under tiden du sover återhämtar sig kroppen efter dagen. Den stärker immunförsvaret så att du inte blir sjuk så lätt, musklerna återhämtar sig för att orka en dag till och hjärnan vilar upp sig för att kunna vara på topp.

Dagen efter en natt med dålig sömn är det lätt att känna dig nedstämd, ledsen, arg eller irriterad. Det kan bero på att hjärnan inte fått vila upp sig ordentligt och inte orkar ta in allt som händer runt omkring dig. Det kan vara väldigt jobbigt, speciellt om du sover dåligt flera nätter i rad.

Varför sover jag dåligt?

Sömnproblem, som att du har svårt att somna, att du vaknar flera gånger under natten eller vaknar tidigt och inte kan somna om, kan bero på många saker. Två vanliga orsaker är stress och oro.

Många som inte kan somna ligger och tänker på saker som de måste göra dagen efter eller borde ha gjort dagen innan. Det kan även vara svårt att sova om du har andra problem som gör dig arg, ledsen eller rädd, men ibland kommer sömnproblemen utan att man själv vet varför.

Några tips för dig som har sömnproblem

  • Ta det lugnt och slappna av några timmar innan du ska gå och lägga dig. Tänd mysbelysning och läs en bok, titta på TV eller gör något annat stillsamt.
  • Gå en promenad tidigt på kvällen, 4-5 timmar innan du ska sova, så du känner att du har ansträngt dig lite och sedan kan slappna av lättare.
  • Se till att rummet du sover i är mörkt, tyst och inte för varmt. Ljus, ljud och fel temperatur är sådant som stör dig när du ska slappna av. 
  • Försök att somna och vakna ungefär samma tider varje dag, då får du en bra dygnsrytm och kroppen kan ställa in sig på att den snart ska vila.

Författare: Emma Emanuelsson, Tjejjouren Hjärtrud i Enköping.