Tjej med armarna i kors

ADHD, Aspergers och Tourettes syndrom

Kan du inte sitta still? Eller orkar du ingenting? Har du svårt att läsa ansiktsuttryck och känns allt som ett kaos ibland? Det kan vara jobbigt att inte funka som alla andra utan att förstå varför. 

Här kan du läsa mer om ADHD och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Innehåll

Hur märks det att någon har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar?

Tjejer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan ha problem med bland annat uppmärksamhet, struktur, koncentration och sociala situationer. Det finns flera olika neuropsykiatriska diagnoser, bland andra ADHD, Aspergers syndrom, Tourettes och OCD.

Hur många har neuropsykiatriska diagnoser?

Det är främst pojkar som får neuropsykiatriska diagnoser men trots det tror många forskare och psykiatriker att det finns lika många flickor med t ex ADHD och Asperger. Det är först på senare år som det har börjats forska om tjejer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Den forskningen visar att pojkar och flickor inte alltid har samma symtom trots att de kanske har samma diagnos. Det betyder att tjejer inte påverkas av ADHD på samma sätt som killar.

Hur får man en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning?

Alla neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är biologiska, det betyder att du föds med funktionsnedsättningen. Men beroende på hur mycket hjälp du får av omgivningen, har du olika stora besvär. Du har rätt till hjälp och stöd både hemma, i skolan och på arbetsplatsen. I vissa orter finns det både ADHD-klasser och Asperger-klasser. Det är väldigt olika vad tjejer med den här sortens funktionsnedsättningar mår bra av. Det är också vanligt att ha flera neuropsykiatriska diagnoser samtidigt.

För att få en diagnos krävs det att du hade symtomen redan innan 18 års ålder.

ADHD och ADD

ADHD är en förkortning av Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Det betyder uppmärksamhets- och hyperaktivitetsstörning. Du kan också ha ADD, som är som ADHD fast utan problem med hyperaktivitet.

Har du ADHD eller ADD har du svårt att koncentrera dig. Det är jobbigt att sitta still, att göra en sak i taget och du blir lätt uttråkad. Det beror på att vakenheten i hjärnan är lägre hos tjejer med ADHD och ADD än hos tjejer som inte har de diagnoserna. För att höja vakenheten i hjärnan vill kroppen hålla igång, därför kanske du behöver pilla med en penna, gunga på stolen eller bita dig i kinden. Går du i skolan kan det vara jobbigt med långa lektioner där du behöver koncentrera dig mycket. Jobbar du kan du tycka att möten eller andra stillasittande sysslor är jobbiga.

Det finns också tjejer med ADHD och ADD som istället för hyperaktiva är hypoaktiva. Att vara hypoaktiv betyder att du är underaktiv. Du kan känna dig så trött att det blir ett problem i din vardag. Det är svårt att ta tag i saker och få dem gjorda. Kanske orkar du inte träffa vänner eller göra läxor.

Ett annat problem som är vanligt bland tjejer med ADHD och ADD är att man lätt blir störd. Kanske blir du överdrivet irriterad på att höra hur någon bläddrar i en bok eller skrapar med stolen i golvet- Sådant som de flesta tjejer inte skulle bry sig om blir för dig ett stort problem. Det kan vara svårt att sortera intryck. Ifall det är mycket ljud och rörelse blir det lätt rörigt. Det kan också kännas jobbigt att titta och lyssna samtidigt.

Många som har de här diagnoserna är överkänsliga mot ljud. Det kan vara svårt för hjärnan att sortera ut vilka ljud som är viktiga, istället låter alla ljud lika högt.

Impulser

Om du har ADHD eller ADD kan du ha svårt att kontrollera dina impulser. Det betyder att du inte riktigt hinner tänka dig för innan du gör något. Det kan vara allt från att gå över gatan utan att kolla om det kommer bilar till att missbruka droger. Eller shoppa trots att du hade planerat att spara pengarna till något annat.

Många som har ADHD och ADD har svårt för att planera saker. Men samtidigt har de väldigt jobbigt när något inte blir som de har tänkt. Kanske har du ett bristande tidsperspektiv vilket gör att du ofta kommer för sent eller för tidigt till möten och träffar? Det kan vara svårt att ta tag i saker, att göra läxorna eller diska. Det kan också vara svårt att få klart saker du har börjat med.

ADHD och ADD är vanliga funktionsnedsättningar men de kan vara svåra att leva med. Innan du får hjälp kan det kännas som du lever i ett kaos. Det är vanligt att få både ångest och depressioner. Men det finns bra hjälp att få, både hos kommunen och inom psykiatrin.

Jag har nog ADHD eller ADD – vad ska jag göra?

Tror du att du har ADHD eller ADD ska du kontakta barn- och ungdomspsykiatrin om du är under 18 eller vuxenpsykiatrin om du är över 18. Då kommer de att göra en utredning och sedan ge dig hjälp i form av mediciner och färdighetsträning.

Aspergers syndrom

Tjejer med Aspergers syndrom har framförallt problem med sociala situationer, alltså i möten med andra människor. Du kan tycka att det är svårt att skaffa vänner och tycker kanske det är svårt att förstå hur andra människor tänker och känner.

Du kan också ha svårt att förstå andra människors ansiktsuttryck och kroppsspråk, trots att du märker att andra verkar förstå dem hur lätt som helst. Det kan därför vara svårt för dig att veta om någon är glad eller ledsen, menar allvar eller skämtar. Det kan vara knepigt att veta när du ska börja eller sluta prata, hur nära du ska stå någon annan i ett samtal eller vilken ljudnivå på rösten som är lämplig. Ibland framstår tjejer med Asperger som otrevliga, ohyfsade eller blyga. 

Många med Asperger har ett extremt bra detaljminne, men har svårare att se helheter. Det är också vanligt att tjejer med Asperger har en nedsatt förmåga att fantisera och föreställa sig saker.

Det kan kännas jobbigt när rutiner bryts, t.ex. om fotbollsträningen blir inställd, eller om schemat i skolan inte ser ut som vanligt. En hel del som har Asperger tycker inte om kroppskontakt, speciellt inte om de inte är beredda. Om någon kommer upp bakifrån och plötsligt stryker en över ryggen kan det kännas obehagligt eller till och med som att det gör ont. Precis som hos tjejer med ADHD eller ADD är det extra jobbigt för tjejer med Asperger när deras rutiner bryts.

Oftast märks Asperger mer ju äldre du blir. När du börjar mellanstadiet och i tonåren ställs det högre och högre krav. Det gör att dina svårigheter kan bli tydligare och det är oftast då du får din diagnos. Du kan be om en utredning för Asperger oavsett hur gammal du är. Misstänker du att du har Asperger kan du kontakta barn och ungdomspsykiatrin, eller vuxenpsykiatrin ifall du är över 18.

Att ha Asperger betyder inte bara att du har svårigheter. Det finns många saker som är bra med att ha Asperger. Många har till exempel väldigt lätt att lära dig väldigt mycket om sånt som de är intresserade av.  Du som har Aspergers syndrom kan komma ihåg detaljer ingen annan minns och kan koncentrera dig längre än andra om det är ett ämne som verkligen intresserar dig!

Läs mer på ungochasperger.se.

Tourettes syndrom

När du har Tourettes syndrom lider du av något som kallas tics. Tics är plötsliga, ofrivilliga rörelser och ljud. Det kan vara hela meningar, ord eller bara läten. Det kan också vara rörelser som handklappningar eller  sparkar med ena benet.

I perioder kanske du inte har några tics alls. Sedan kanske du har tics flera gånger varje dag i flera månader.

Vanliga motoriska tics är att du spottar, gör överdrivna ryckningar, grimaser, plötsliga hopp, har muskelspänningar eller dunkar huvudet mot väggar.

Vanliga verbala tics är hostningar, harklingar, upprepade ansiktsuttryck, svordomar eller könsord. Det är också vanligt med något som heter ekodal, då  du upprepar saker som någon annan säger.

Man kan ha olika mycket tourettes och olika tjejer tycker det är olika jobbigt att leva med funktionsnedsättningen. En tjej som har mycket tourettes har tics varje dag och framförallt de verbala ticsen kan vara jobbiga. Kanske består de i att du säger eller skriker ord eller meningar som du skäms för eller mår dåligt över. Men en tjej med tourettes kan inte kontrollera eller styra sina tics. Däremot blir ticsen ofta värre i stressade situationer.

Har du tourettes har du också ofta problem med koncentrationssvårigheter, impulsivitet och hyperaktivitet, precis som vid ADHD.

Ifall du har tics som begränsar dig i din vardag eller på andra sätt får dig att må dåligt kan du söka hjälp inom psykiatrin. Ifall du är under 18 kontaktar du Barn- och ungdomspsykiatrin. Där får du hjälp som är anpassat just efter de problemen som du har.

Författare: My Vingren, Stockholms tjejjour