Tjej som skriker

Ilska

Att bli skitsur, förbannad eller arg kan kännas som att tappa kontrollen. Men ilska kan också vara en kraft som får dig att våga mer.

Innehåll

Ilska – hur syns det på dig?

Alla människor blir arga. Men vi blir det olika ofta och för olika saker. Och vi visar det på olika sätt.

En del skriker, en del blir tysta, en del vill kasta saker och en del vill göra illa sig själva.

Det finns ofta skillnader mellan killar och tjejer när det handlar om att vara arg. Det finns förväntningar på killar att de ska bli arg ganska lätt och att de ska vara mer våldsamma. Tjejers ilska tas tyvärr inte alltid på allvar.

Även om du blir knäpptyst, börjar gråta eller stamma så är din ilska värd att respekteras. Det är dåligt att tårar tolkas som ett tecken på svaghet.

Det kanske inte är så konstigt om tjejer generellt sett har svårare att visa ilska än killar. Forskare har visat att många vuxna tolkar tjej-bebisars gråt som oro och kill-bebisars gråt som ilska och frustration. Redan när vi är små lär vi oss hur vi förväntas vara som tjejer. De tjejer som skriker när de blir arga eller säger ifrån tycker lärare och föräldrar ofta är jobbigare än en kille som gör likadant.

Kan ilska vara bra?

Det har säkert hänt att du sagt något när du var arg som du ångrar. Eller att du gjort något som inte var så genomtänkt. Det kan kännas läskigt att förlora kontrollen när man blir så där tvärförbannad. Men om du tänker efter så har du nog mer kontroll över ilskan än du kanske tror. Folk flippar sällan ur på en främling på bussen eller på sin chef. Det är ofta småsyskon, nära kompisar eller kanske pojkvännen eller flickvännen det går ut över om du har haft en dålig dag.

Det kan vara bra och sunt att vara arg då och då. De flesta blir arga om de möter en motgång. Ilska kan vara det som gör att du vinner en badminton-match eller säger ifrån om du blivit orättvist behandlad. Det är en känsla och en kraft som gör att du vågar eller orkar.

Och det finns bra sätt att visa att man är arg på, så att man inte skadar sig själv eller någon annan.

Några förslag:

  • Skrik.
  • Skriv ett mail, debattartikel eller blogga.
  • Gå ut och spring.
  • Boxa på en kudde.
  • Ring upp den du är arg på och tala ut. Det kan vara en bra idé att tänka igenom först och skriva ner vad du vill ha sagt.
  • Prata med andra! Det kanske finns fler som är arga på samma sak?
  • Prata med någon som får dig på bättre humör.