Tjejer i en soffa

Vad är en tjejjour?

En tjejjour är en ideell förening som jobbar gratis med att stötta och stärka unga tjejer. Alla som identifierar sig som tjej kan kontakta en tjejjour för stöd eller pepp.

Innehåll

Hur går det till?

De flesta tjejjourerna har en kontaktjour som är öppen en eller flera gånger i veckan. Då kan unga tjejer höra av sig genom att mejla, chatta, ringa eller knacka på. Till en del jourer går det till och med att sms:a sina frågor. Det är alltid kvinnor och tjejer som svarar.

Vad kan jag prata med en tjejjour om?

Många av de som hör av sig till tjejjourerna har utsatts för våld och övergrepp eller mår dåligt på olika sätt. Andra behöver någon att prata av sig om skoldagen med, eller undrar något som har med sex eller kroppen att göra.

Vilka jobbar på en tjejjour?

Jourtjejerna är inte utbildade kuratorer, läkare eller poliser. De är engagerade medmänniskor med olika bakgrund, som ställer upp för att de vill och för att de vet att det behövs. På en del tjejjourer jobbar bara ett par stycken jourtjejer. Andra jourer är större och har över hundra medlemmar. Tjejjourerna har oftast en liten lokal med plats för dator, telefon och kanske en soffa att hänga i.

Behöver jag berätta vem jag är?

När du pratar med en tjejjour behöver du inte säga vad du heter. Alla jourtjejer har tystnadslöfte och du som hör av dig kan vara helt anonym.

Vad gör tjejjourerna mer?

Många tjejjourer anordnar workshops, tjejgrupper, sommarläger och självförsvarskurser. Det finns också tjejjourer som nattvandrar, går ut och pratar i skolor och har aktivitetskvällar.

Är tjejjourerna feministiska?

De flesta tjejjourer vilar på en feministisk värdegrund. Att stötta tjejer som lider av ätstörningar, att stärka de som har diskriminerats eller informera någon som har utsatts för våld om sina rättigheter är ju ett strålande sätt att utöva feminism på!

Att vara med i en tjejjour

Vill du engagera dig i en tjejjour eller kanske starta en? Grymt! Fler krafter behövs!