Engagera dig!

Brinner du för att stötta och stärka ungdomar? Har du även ett intresse för att jobba med normer och genus och tror på ett jämställt samhälle fritt från våld?

Engagera dig i Ungdomdsjouren Fria! Vi är en ideell förening som vilar på en feministisk grund, är partipolitiskt och religiöst obundna och arbetar förebyggande och stöttande med ungdomar i Eskilstuna.

Som volontär hos oss kan du välja att antingen engagera dig inom chatten, systerskapet eller vårt utåtriktade arbete. Inom chatten kommer du att få svara på mejl, chatt och frågelåda från stödsökande som hör av sig till oss. I dagsläget bemannas chatten enbart av volontärer som identifierar sig som tjejer men förhoppningen är att chatten ska kunna bemannas av fler volontärer med olika könsidentiteter. Du kan även engagera dig inom vår andra del av stödverksamheten - systerskapet. Detta innebär att du blir storasyster åt en stödsökande tjej som du träffar under 1 års tid. Tillsammans hittar ni på olika aktiviteter som bekostas av jouren. Utöver vår stödverksamhet så kan du även välja att engagera dig i det utåtriktade arbetet där du kommer då att få gå ut i skolor, fritidsgårdar, idrottsföreningar m.m för att bland annat informera och utbilda. Samtliga workshops och pass inom det utåtriktade genomsyras av ett normkritiskt perspektiv där fokus är att förebygga killars och mäns våld. 

För att förbereda dig som ny volontär hos oss samt kvalitetssäkra vår verksamhet och ge dig möjligheten att få lära känna andra fantastiska volontärer så erbjuder vi en grundutbildning på två heldagar. Under utbildningen kommer vi att introducera ämnen som våld, makt, genus, psykisk ohälsa, heder, sexuella övergrepp, hbtq+, bemötande m.m. Vi erbjuder också vidareutbildningar för att utvecklas och öka kompetens.

OBS. Det är obligatoriskt att delta på grundutbildningen och en utbildning hålls varje vår och höst. 

De krav vi har för att du ska bli volontär är att du ska:
- Delta i en grundutbildning på två heldagar och bli godkänd
- Vara mellan 19-35 år
- Stödja vår plattform och policy
- Aktivt arbeta för att uppnå Ungdomsjouren Frias mål
- Avge tystnadsplikt
- Lämna ett utdrag från belastningsregistret
- Betala en årlig medlemsavgift på 100 kr

Innan utbildningen kommer vi att tillsammans boka ett möte där vi berättar mer om vår verksamhet och få veta mer om dig. Som volontär behöver du inga förkunskaper, det vi söker är personer som kan lyssna, peppa och stärka ungdomar. Har du några timmar över i månaden och detta låter som något för dig så hör av dig och berätta lite om dig själv och varför du vill bli volontär hos oss. 

Läs mer om hur du kan engagera dig i menyraden till höger. Låter det här som något för dig eller har du några frågor om volontärskapet? Hör av dig till vår verksamhetssamordnare Sanna Eriksson på sanna@ungdomsjourenfria.se