Anonym

Hej jag är en tjej på 15 år, jag väger 62,7 kilo och är ca 165 cm lång är det normalt? Jag vet att ni inte kan svara på det exakt men ungefär vad brukar/''ska'' man väga för att vara hälsosam?

Svar

Hej!

Vad bra att du skriver till oss och berättar om dina funderingar! Du undrar om det är normalt att väga som du gör och det är jättevanligt att vi får frågor från tjejer som oroar sig över sin vikt.  

Tyvärr har jag inget svar på din fråga om din vikt är normal. Men du beskriver att du är 15 år, vilket betyder att du fortfarande är i puberteten. Då är det viktigt att komma ihåg att alla kroppar ser olika ut och växer i olika takter, och din kropp har förmodlingen inte heller växt klart ännu. Din kroppsform kommer troligtvis förändras och din vikt kommer nog variera mycket under puberteten. Känner du att det är det viktigt för dig att väga "normalvikt"? Håller du inte med om att det allra viktigaste är att du mår bra? Mår man bra och tar hand om sin kropp genom att ge den vad den behöver (exempelvis mat, sömn, lagom träning, roliga aktiviteter och så vidare) så brukar man må bättre i huvudet också. Håller du med mig om det?

Hör gärna av dig om du har fler frågor!
Ta hand om dig <3
Tjejjouren Luleå