Kompisproblem, hjälp

Hej!!!

Jag skrev att jag hade en dum kompis den 1/4.Jag kan tyvärr inte prata med henne för jag har tagit upp det med en lärare för jag var arg på henne för en sak hon hade ljugit om(det var nåt livsfarligt jag skulle ha gjort).

Och fröken tar bara hennes parti även om man själv inte har gjort nåt och hon sakt dumt till en så säger vår lärare om vi vill ha ett förlåt "men hon kanske inte vill säga förlåt just nu".

Ett tag var jag på väg att nästan ta själv mord för hon hade ställt till mitt liv så.Ingen i klassen gillar henne för hon e så taskig men vissa är med henne ända, Jag vet det är dumt att prata bakom ryggen på nån men har gjort det ända.

När jag försökte va kompis med henne gick det inte första dagen vi va sen vi hade blivit vänner sabbade hon allt blev arg på en småsak och sen går hon och säger "är vi kompisar".

Snälla svara jag vet inte vad jag ska göra jag vill inte va vän med henne hon har vart dum mot mig 5 år nu.Jag kan inte riskera att det strular till sig igen så att jag vill göra självmord då kanske jag gör det. // ?????

 

Svar

Hej!

Det är bra att du skriver till oss, det är alltid bra att få bolla sina tankar med någon annan. 

Den situation du berättar om låter jobbig och besvärlig. Att någon sviker en och säger saker om en som sårar är aldrig roligt. Jag förstår att du mår dåligt. 

Det är bra att du vågar tala om att du har mått så dåligt att du har funderat på om du vill leva eller inte. Men när jag läser det jag har skrivit så tror jag att du egentligen inte alls vill försöka ta livet av dig, utan att du bara känner dig så frustrerad och ledsen att sådana tankar kommer. 

Det bästa är ju alltid om man kan prata med någon som man är ovän med. Ofta kan det vara missförstånd som har gjort att det blivit värre. Kanske är den ena arg och ledsen för något som den andra inte ens förstått att hon har gjort. Du skriver att du inte kan prata med din kompis. Kanske du kan skriva ett brev eller ett mejl där du berättar hur du känner och tänker? Det kan vara lättare. Då får du prata till punkt utan att hon avbryter dig. Det kan också vara lättare för henne att ta till sig det du skriver om hon får läsa i lugn och ro. Ett brev kan vara ett första steg som gör att det går lättare att prata sedan. 

Du skriver mycket om den här kompisen. Har du andra vänner också? Ibland kan det vara så att kompisar behöver vara ifrån varandra ett tag och umgås med andra. Att hitta på saker tillsammans med andra kompisar kan också hjälpa dig att tänka på annat. Det finns så mycket som är roligt och bra i livet. Det kan vara bra att både vara med kompisar som känner er båda och med vänner som bara känner dig och inte henne. 

Du skriver också att du har försökt prata med en lärare och att läraren inte verkar förstå hur du uppfattar saker och ting. Har du någon annan vuxen som du kan prata med? Föräldrar? Skolsyster? Kurator på skolan? Ibland kan det vara bra att få stöd av en vuxen. 

Jag vill uppmuntra dig att försöka berätta för din kompis hur du tänker och känner. Skriv gärna dina tankar och känslor i ett brev. Men jag vill också uppmuntra dig till att försöka göra andra saker och umgås med andra, så att du inte bara tänker på den här situationen och henne hela tiden. 

Ta hand om dig och skriv gärna till oss igen! 

/Jennie-Lie, Tjejjouren Dalarna