Vi söker fler volontärer!

Vill du stötta ungdomar och arbeta för ett jämställt samhälle fritt från våld? Anmäl dig till infoträff och grundutbildning redan nu!

Vi söker främst dig om kan engagera dig dagtid någon dag/månad!
Kan du endast engagera dig någon kväll/månad? Hör av dig ändå, vi fyller gärna på volontärer i stödchatten också!

Hur gör jag för att bli volontär?

Skicka ett mail till oss på info@kraftbyran.nu och märk mailet "Bli volontär" så återkommer vi till dig med mer information så snart vi kan!

Vad krävs för att kunna bli volontär?

  • Du är minst 18 år
  • ​Du definierar dig som kvinna
  • Du har möjlighet att engagera dig minst sex tim/månad (kvälls- och dagtid).
  • Du delar våra värderingar och har engagemang för att hjälpa andra i samhället.

Frågor och svar om volontäruppdraget

Behöver jag ha någon tidigare erfarenhet?

Nej. Du kommer få en grundutbildning för det du behöver för att känna dig trygg i volontärarbetet och löpande kompetensutveckling, så tidigare erfarenhet är inget krav. Det viktigaste är att du är intresserad av att hjälpa andra människor och arbeta för ett jämställt samhälle fritt från våld!

Hur mycket tid måste jag lägga?

Du deltar på ett möte en gång i månaden och chattar regelbundet på onsdagar. Minimumkravet för att vara volontär är 6 timmar/månad vilket är den tid som krävs för ett chattillfälle, ett möte och en utåtriktad aktivitet. Eftersom volontäruppdraget är ideellt kan tiden som läggs på verksamheten variera beroende på hur resten av livet ser ut. En del volontärer lägger sex timmar i månaden och en del engagerar sig mer, det är helt enkelt individuellt.

Vad innebär det att vara volontär?

Som volontär är du den viktigaste resursen i verksamheten - utan våra volontärer hade vi inte kunnat erbjuda det stöd vi kan ge unga idag. Som volontär möter du unga som har blivit utsatt för eller har erfarenhet av bland annat psykisk ohälsa, sexuellt övergrepp, våld i nära relationer och mobbning. Du svarar även på frågor och funderingar kring bland annat sex och relationer, puberteten, kärlek och vänskap. Det är den stödsökande som sätter agendan och ingenting är för stort eller för litet att ta upp. För att kunna bemöta dessa ämnen får du utbildning och vi tar hjälp av varandra.

Du bemöter stödsökande i chatten, svarar på frågor i frågelådan, är ute och leder diskussioner och samtal med elever i grundskolan. Jouren bedriver opinion i kommunen och samhället, genomför olika projekt under året och deltar i evenemang som Pride Parade, Huddingedagarna osv. En måndag i månaden samlas vi för att tillsammans planera och utvärdera vårt arbete, vilket även är ett tillfälle att ses och känna gemenskapen i gruppen.

Viktigt, roligt och stärkande är ord som våra volontärer använder för att beskrvia uppdraget.

Vem är volontär i Kraftbyrån?

Vi som är volontärer i Kraftbyrån är helt vanliga tjejer mellan 18 och 35 år som alla brinner för att få hjälpa och stötta ungdomar att må bättre i sig själva idag. Vi är inga psykologer utan ser oss istället som medmänniskor som lyssnar och finns där när det behövs. 

Behöver jag bo i Huddinge för att kunna bli volontär?

Absolut inte, det bestämmer du själv. Vi är verksamma i Huddinge vilket gör att det är där vi har chatt, möten och skolpass eftersom ingenting sker på distans. Om du inte bor i Huddinge blir resvägen längre men du känner själv hur långt du vill åka och vi har volontärer som bor utspridda över hela Stockholm.

Vad kan Kraftbyrån erbjuda mig som volontär?

För att bli volontär i Kraftbyrån behöver du gå en obligatorisk grundutbildning. Sedan får du löpande kompetensutvecklande utbildning i de ämnen som är aktuella i samhället för att du ska kunna ge ditt bästa stöd till de unga vi möter i vårt arbete. Dessa utbildningar ges antingen av Unizon (riksorganisationen där vi är medlemmar) eller av föreläsare som Kraftbyrån bjuder in. Vi får även nya kunskaper av varandra eftersom alla volontärer har olika intressen och erfarenheter.