Depression & Ångest

Att vara deprimerad är ett populärt uttryck för många olika negativa känslor. En riktig depression är dock en sjukdom som yttrar sig genom sömnproblem, förändrade matvanor, dåligt självförtroende, trötthet och ibland även panikångest. En depression kan komma ur olika situationer; en livskris, brist på vissa ämnen i hjärnan, ärftlighet, utmattning, med mera. I tonåren är det vanligt att känna sig deprimerad och nedstämd som en del i utvecklingen. Men det betyder inte att man ska behöva lida i onödan.

Ångest hänger ofta ihop med depressioner och kan komma plötsligt eller i samband med vissa situationer. Det finns vanliga fobier som torgskräck, cellskräck och social fobi som kan orsaka panikångest som kommer i attacker. Man kan börja svettas, skaka och hjärtat slår snabbare. ”Vanlig” ångest kan dock finnas där i längre perioder som en slags stark oro för någonting som man inte kan sätta fingret på.

Även om ångesten är svår att förstå, så går den att få bukt med. Vissa kan bli bra av medicin, för andra hjälper det bara att någon lyssnar på dem.