Mens

Hej jag gör i 6 an och har fått min mens och på idrotten ska vi ha bröstsim. Men jag är rädd för att använda tampong och min mamma sa man ska helst ha det efter man fött barn vad ska jag göra. Och jag ska på klassresa snart och vet inte om vi ska bada och jag vill inte använda tampong kan jag inte följa med?

Svar

Hej! 

Jag förstår att det kan vara svårt att avgöra vad som funkar bäst, särskilt när en inte haft mens så himla länge. Om det är så att du inte har provat tampong tidigare så kan jag tycka att, ifall du känner dig redo, så kan du prova någon dag då du är ledig hemma. Det finns ingenting som säger att du inte kan ha tampong när du är ung eller inte fött barn. Tampong kan användas av de flesta som menstruerar, men alla människor kanske inte tycker om det. Tampong kan vara lite trixigt att få till från början, varför jag rekommenderar att en inte stressar sig fram när en ska ha det första gången. 

När en badar och har mens så kan en ju inte ha binda i vattnet, varför tampong kan vara ett bra alternativ om det är första dagarna av mensen och en blöder rätt så mycket. Ifall det är i slutet på mensen så blöder vi oftast så lite så att mensblodet inte syns. Särskilt inte i vattnet, så då kan det gå lika bra att vara utan skydd! 

Jag tycker verkligen att tjejguidens information som finns om mens och mensskydd kan vara värd att läsa - LÄNK HÄR  

För att kunna känna sig bekväm när en har mens så är det viktigt att en undersöker vad som funkar bäst. Vilket mensskydd som passar och att det inte ska begränsa ens vardag. Du ska till exempel kunna åka på klassresa, träna eller till och med bada! 

Hoppas att du fått svar på det du önskat och vill du prata mer så finns vi ju på chatten varje onsdag (mellan 19-21)! 

KRAM!