Större bröst?

hej, jag är en 13 årig tjej som har väldigt mkt ”ångest”/ skäms över mina bröst, mina bröst började växa ganska så sent ( typ i mitten av 5:an) och de flesta i min klass använder bh och fått sen mens så vill jag liksom inte känna mej ”utanför” så använder jag bh för att folk inte sa veta att jag inte har några, hur ska jag göra för att få större bröst? Har funderat på om jag ska göra en option när jag blir äldre.

Svar

Hej!

Det här med bröst är en stor och viktig fråga för många och jag förstår att det kan kännas orättvist när man jämför sig med andra. Vi växer alla och kommer in i puberteten i olika åldrar. En del får fort stora bröst andras växer inte så mycket för att sen kanske växa jättemycket, en del förblir små och en del får något mittemellan. En del får spjutiga, en del får hängiga, en del olika stora, sneda osv. I tonåren har många komplex och sneglar på sina kompisar. Den som du tycker har bra storlek på brösten kan istället avundas dig för din storlek. Det är tufft att växa in i sin nya kropp. Tyvärr kan man inte göra så mycket för att påverka hur stora eller små brösten blir eller vilken form de får. 

När du blir äldre och om du fortfarande skulle känna dig missnöjd så finns det möjlighet att själv bekosta en operation av brösten. Det blir då via privatklinik som finns på många olika ställen i landet. Nu kan det ju vara så att du kommer att trivas riktigt bra med din kropp senare :) 

Och vill du ha en bh så tycker jag att du har bh! Det är ingen som styr över det förutom du och känns det bra för dig att ha den så kör du på det. 

Länkar till en sida på umo.se där det står om bröst och tjejkroppen
https://www.umo.se/kroppen/brost/brost-tjejkropp/

Om det här är något som får dig att må väldigt dåligt kan det vara bra och skönt att få prata med någon. Det finns kanske en kurator på skolan eller så kan du vända dig till din ungdomsmottagning så kan de hjälpa dig vidare. Du kan såklart också vända dig till vår chatt som är öppen onsdagar mellan 19.00-21.00 eller helt enkelt skriva hit till Frågelådan igen :)

Ha det fint och hör gärna av dig igen!