Nationellt upprop för porrfria förskolor och skolor.

Barns rätt till en porrfri barndom!

Guldstadens tjejjour vill uppmärksamma och verka för alla barns rätt till en porrfri barndom!

Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige utropar denna vecka som en aktionsvecka mot porr. När vi pratar om porr är det viktigt att förtydliga hur porren faktiskt ser ut. Porr är skildringar av förnedring och sexuellt våld! Det är inte en ”olycklig bieffekt”, det är faktiskt själva förnedringen som är det centrala i många av filmerna.

Enligt professorn och forskaren Gail Dines har det skett en förskjutning. Dagens porr är råare, brutalare och mer fylld med förnedring än tidigare. Det är vanligt med förnedrande prat, grovt våld, slag, stryptag och handlingar som går ut på att kvinnan eller tjejen i porren ska kräkas eller gråta så att sminket rinner. Det porrtittaren får se är alltså dokumenterat sexuellt våld mot kvinnor och tjejer. Det är alltså denna porr som våra barn börjar konsumera vid 12,3 års ålder.

Samtidigt som porren är direkt skadlig för enskilda kvinnor och tjejer så är den skadlig på en strukturell nivå, genom att den normaliserar kvinnors och tjejers underordning i förhållande till män och pojkar. Hela 88 procent av alla scener i porren innehåller fysiskt våld och 94,4 procent av våldet i pornografin riktar sig mot just kvinnor och tjejer. Porr är ofta våra barns första kontakt med sex och detta är vad de möts av.

Det handlar inte om att förbjuda eller censurera, det handlar helt enkelt om att införa åldersgräns. Att konsumera alkohol eller någon annan drog ger samma typ av utslag i vårt belöningssystem som när vi konsumerar porr. Ju yngre vi är desto känsligare är vi för dessa dopaminkickar och löper större risk för att hamna i ett beroende. Att alkohol inte är för barn är vi nog alla överens om men varför ställer vi inte samma krav på porren?

Faktum är att många barn möter porren för första gången i skolmiljön utan att någon vuxen pratar om vad det är barnen faktiskt har sett. För att komma ett steg närmare en porrfri barndom behöver vi därför göra följande;

1. Åldersverifikation på porrsidor på nätet
2. Förinställt porrfilter på alla skolor
3. Porrkritiska samtal

Kom med oss i kampen för ett jämställt samhälle!

Guldstadens tjejjour

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.