En dag är man rätt och en dag är man fel

Modemärket Kari Traa har tillsammans med Novus gjort en undersökning bland unga tjejer i Sverige. I undersökningen konstaterades det att 9/10 svenska tjejer är missnöjda med sina kroppar. Nästan 90 % anser att modebranschen är en stor bidragande faktor till att många upplever press kring kropp och skönhet.

Kari Traa har nu därför fått nog och startat initiativet The Swedish Model. Syftet med detta är att göra så att sport- och modeindustrin får ett mer hälsosamt sätt att se på och behandla sina modeller, samt bli mer medvetna om deras påverkan på unga tjejer.

Till sin hjälp har de tre svenska modeller; Ellinor Bjurström, Emma Elsässer och Jennifer Larsén. Ellinor, Emma och Jennifer är tillsammans med i The Swedish Model's webb-serie och vi vill särskilt lyfta fram avsnitt 6 som publicerades den 27 november. 

Avsnittet är knappt 5 minuter långt och du kan se det HÄR.

I avsnittet träffar tjejerna Anna Bergman som är kostymtecknare och dessutom väldigt insatt i dräktens historia. Anna beskriver hur kvinnor i alla tider och på olika sätt har försökt att deformera sina kroppar - för att uppnå den tidens rådande ideal.

Genom århundradena har vi hunnit med att försöka förlänga våra kroppsdelar, eftersträva svulstighet under en tid då det var status att äta mycket och växa i volym, försökt få våra höfter att stå ut så mycket vi bara kunnat för att några årtioenden senare istället försöka dra in dem samtidigt som vi då också höjde våra peruker till taken. 

Den gemensamma nämnaren med alla dessa ideal är att de är förknippade med mycket lidande. Det läskiga är också att det som vid en viss tid är ett ideal en tid senare följs av ett helt motsatt ideal. Anna beskriver det som en omöjlig utmaning och ett ouppnåeligt mål. För då du snuddar vid målet, så byts det helt plötsligt ut bara för att bli något helt annat du ska sträva efter. En dag är man rätt och en dag är man fel. Och detta pågår århundrade efter århundrade... Eller som Ellinor beskriver det i ett tidigare avsnitt:

Jag känner mig som ett renoveringsprojekt som aldrig blir klart. Man ska alltid förbättra nånting.

Därför blir vi så otroligt glada då vi får läsa om sådana här initiativ. Initiativ som ifrågasätter de normer och ideal som finns i samhället idag och som väldigt många av oss lägger ner väldigt mycket tid och energi på att försöka uppnå. Och därför jobbar vi på Guldstadens tjejjour aktivt med att försöka stärka tjejers självkänsla. För att vi tjejer ska värdera oss själva positivt, för att vi ska känna oss tillräckliga och för att vi ska lära oss att tycka om oss själva för dom vi är. 

Behöver du tips om hur du kan gå tillväga för att stärka din självkänsla? Be din lärare eller personalen på fritidsgården ta kontakt med oss så dyker vi gärna upp hos er för en föreläsning, diskussioner eller en tjejkväll. Eller skicka själv iväg ett mail till oss, skriv en fråga i frågelådan eller chatta med oss på onsdagar mellan kl. 19-21. Vi finns här <3 

Lägg till kommentar

Vi kommer inte publicera eller dela din e-postadress.