AKUT FRÅGA

Jag är 12 år men fyller 13 i år och är 170 cm lång, jag väger 51-52 kg är det bra eller måste jag gå ner i vikt

Svar

Hej! 

Tack för att du vänder dig till tjejjouren.se med din fråga!

Du skriver att du snart fyller tretton år. Du skriver att du är 170 cm lång och väger ca 51-52 kg. Du frågar vikten är bra eller om den borde ändras.

Vad som är bra att veta är att alla kroppar är olika och att det inte finns någon direkt bra eller dålig vikt. Det som är det viktiga är hur det känns i kroppen och att din kropp mår bra. Känner du att du har energi att göra det du tycker är roligt? Och har du ork att koncentrera dig i skolan?

Så länge du mår bra och har ork och energi så är det det viktigaste. I din ålder händer det mycket i kroppen. Hur mår du i din kropp och var tror du dina tankar och känslor om vikt kommer ifrån? Vi påverkas ofta av bilder vi får se på kändisar och influencers. Det är ofta redigerade filmer med filter, photoshop och speciella vinklar. Men ändå påverkas vi av dem. Kanske kan det vara en av anledningarna till att dessa funderingar kommer upp?

Kom ihåg att det inte alltid är vikten som påverkar hur kroppen faktiskt mår! Hoppas det var svar på din fråga. Skriv gärna igen om du har någon mer fundering!

Vänligen,

/Tjejjouren.se