Mensen och vikten

Jag är tolv år men fyller 13 i år. Min mens har inte kommit en efter typ 2 månader och har haft den typ 3 gånger och då har den varigt kanska regelbunden eller vad det heter. Jag tränar även gymnastik 2 gånger i veckan. Är det normalt att väga 43 kg när man är 13?

Svar

Hej, vad fint att du skriver till oss med dina funderingar!

Du skriver att du tidigare haft mens 3 gånger men att den nu inte kommit på två månader. Du undrar även om din vikt är normal. 

Det är vanligt att mensen är oregelbunden de första åren. Du kan få mens några gånger och sen ha uppehåll, och det brukar inte betyda att något är fel. Så länge du inte har några andra besvär behöver du inte oroa dig och kan vara trygg i att mensen kommer bli mer regelbunden förr eller senare. Om din mens inte skulle komma på 6 månader eller mer bör du dock söka vård. Och om du vill veta mer kan du prata med din skolsköterska eller läsa på umo.se, där finns massa bra information. 

Vad gäller vikt så finns det ingen som kan säga exakt hur mycket man "ska" väga vid en viss ålder. Särskilt i tonåren varierar vikten allteftersom du växer på längden och får andra former på kroppen. Det allra viktigaste är att du äter och rör på dig lagom mycket för att må bra! Sålänge du mår bra i kroppen och har energi till att göra det du vill om dagarna så spelar det alltså ingen roll vad det står på vågen. 

Hoppas du fick svar på dina frågor och hör gärna av dig igen om du vill prata med. Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se