Hur mycket ska man väga

Hej, jagär en tjej på 13år ålder jag bryr mig ganska mycket om min vigt och jag vägde mig och då vägde jag 38 kg och är runt 148-150 är det normalt?

Svar

Hej, så bra att du hör av dig till oss med dina funderingar.

Du berättar att du är 13 år gammal och att du bryr dig mycket om din vikt. Sist du vägde dig vägde du 38 kg, du är 148-150 cm lång och nu undrar du om det är normalt.

Vad som är normalt är svårt för mig att svara på då vi alla ser så olika ut. Våra kroppar är skapta olika och det är det som görs oss så unika. Det viktiga är inte vad vågen visar utan att en mår bra och att kroppen orkar göra sånt som en tycker är roligt. Så länge du känner dig frisk, pigg och orkar göra sånt som är roligt så är allt normalt <3

Som jag förstår det så är vikten väldigt viktigt för dig. Hur kommer det sig tror du? Tyvärr är det väldigt vanligt man i olika perioder har dessa tankar och jag tänker att det beror på allt som vi möter och ser varje dag. Vi blir matade med kroppar som inte är hälsosamma eller som är på riktigt, varje dag ute på sociala medier, reklamer och i tv-serier. Att hela tiden bli matad med sådana kroppsideal gör att det skapas uppfattningar om hur en kropp bör ser ut. Om det känns ok så tänkte jag dela mig av lite tips som kan hjälpa dig ett steg på vägen för att börja fokusera på annat än just din vikt och istället fokusera på annat som är så mycket roligare. Det finns jättemånga roliga konton på instagram med kroppspositiva influencers. Det är kul att följa och se dessa fantastiska människor och se hur mycket roliga saker en kan göra tack vare sin kropp. Några tips är fitnessfeministen och bodyposipanda på instagram.

Jag hoppas du fick svar på dina funderingar!

Ta hand om dig <3

/Tjejjouren.se