Övervikt?

Jag är 12 snart 13 och är ca 1,63 lång och väger 64 kg. Jag brukar kunna berätta saker för min mamma men vågar inte, den enda som vet är min bästis. Jag undrar vad som är snittet att väga för en 12/13 åring.

Svar

Hej!

Du berättar att du snart är 13 år, väger 64 kg och är 1,63 cm lång och funderar nu över vad som är vanligt att väga i din ålder. Hur mycket en väger och vad som är vanligt i vissa åldrar och inte är något som många undrar över. Detta kanske speciellt under puberteten. Det som är viktigt att tänka på är att alla kroppar ser olika ut och fungerar olika. Vad som är vanligt och fungerande för just din kropp, behöver inte vara vanligt hos andra. Så vad som är vanligt i en specifik ålder är svårt att säga.

Det som är det allra viktigaste att tänka på när det kommer till vikt är att utgå från sig själv. Känns det som att kroppen mår bra? Detta är enklast att svara på när en inte jämför sig med andra och vad som anses vara vanligt. Det som betyder mest är att du vet hur din kropp fungerar och vad du behöver.

Något som också kan vara hjälpsamt är att läsa mer om vikt på UMO.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se