Går inte upp i vikt. Är smal

Jag är 13 år och fyller 14 detta år. Jag väger 43 kg och är 161 cm lång, jag dansar 2 ggr i veckan. Jag tränar också efter min dans eftersom jag vill få större rumpa. Jag har ingen rumpa alls. Jag har inte fått min andra mens än och det har gått 3 månader sen min första. Mamma säger att det tar ett tag. Jag försöker äta mycket för att gå upp i vikt men jag går inte upp i vikt. Mina armar är smala och mina axlar har en varsin knöl, jag skäms över det. Jag har väldigt smal midja men större lår. Mina vänner är längre än mig och större. De ser ut som 13/14 åringar. Jag ser ut som 12. Hur ska jag komma upp i vikt?

Svar

Hej!

Vad klok du är som skriver till oss på Tjejjouren.

Du skriver att du ska fylla 14 och att du är aktiv genom att både dansa och tränar. Du skriver också att du fått din första mens men att det har dröjt tre månader sedan dess och att mensen inte kommit tillbaka ännu. Du skriver vidare att du försöker äta mer mat för att gå upp i vikt men att detta inte gett det resultatet du önskar. Har jag förstått dig rätt?

Oregelbunden mens betyder att mensen inte kommer vid samma tid varje månad och det är det du beskriver att din mens har gjort om jag förstår dig rätt. Oregelbunden eller utebliven mens kan bero på flera olika saker. I början när du har fått mens är det vanligt att den är lite oregelbunden. Den kan fortsätta vara oregelbunden hela livet eller bli jätteregelbunden eller skifta lite. Allas mens ser olika ut men det är jättebra dock att du har koll på när du senast hade din mens. Du ska alltid kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral om mensen försvinner i mer än ett halvår. Då kan du få hjälp med att ta reda på varför den inte kommer tillbaka och du kan också kontakta elevhälsan eller en ungdomsmottagning om du känner att du behöver mer hjälp eller stöd och någon att prata med eller så kan du alltid kontakta en av våra tjejjourer.

Gällande att du vill gå upp i vikt så finns det många saker som kan påverka hur mycket du väger, till exempel ålder, kön, längd och hur mycket du tränar. Det finns ingen vikt som är den bästa vikten utan alla kroppar ser olika ut. Det viktigaste är hur just din kropp och du mår.

Många som funderar över sin kropp, tänker väldigt mycket på hur den ser ut och det är vanligt att man jämför sin kropp med andras. Det blir lätt att man ser det som man tänker är fel på ens kropp, istället för att tänka på allt som är så bra och härligt med just sin egen kropp. Våra kroppar kan verkligen göra så många fantastiska saker om vi tänker efter. Den kan röra på sig, både på land och i vatten, den kan röra vid och lyfta saker. Den kan dansa, likt din gör, den kan känna värme och kyla och så många andra saker.

Det som är allra viktigast är att känna efter om din kropp mår bra och är stark och orkar göra de saker du vill göra. Det behöver med andra ord inte vara ett problem att väga lite eller ha en mindre eller större kropp än någon annan så länge du är frisk och har energi att orka med skolan och hitta på saker som du tycker är roligt.

Hur ens kropp ser ut avgör inte hur en är som människa. I samhället finns det många ideal och normer över hur en ska se ut och vara, vilket leder till att många känner stress och ångest över sin kropp. Det är viktigt att komma ihåg att bilder som ofta syns i media inte speglar hur vi ser ut i verkligheten. Det är också lätt att jämföra sig med andra, när en gör det känner en sig ofta sämre själv men alla kroppar är unika. Och det låter på det du skriver som att din kropp orkar mycket, både att dansa och att röra på sig och det är ju fantastiskt.

Hur känner du kring detta?

Om du skulle vilja prata mer om det här, får du gärna chatta med våra jourer eller skriva fler frågor till frågelådan. Vi finns alltid här för dig.

Med vänliga hälsningar,

/Tjejjouren.se