Bara jag?

Hej! Jag är en 14 årig tjej som är 168 cm lång och väger 58 kg. Jag tänar fotboll och alpint och egen styrka 4-7 dagar i veckan. Min mens har dessutom slutat komma men det är inget jag är orolig för. Jag har börjat jämföra min vikt med andra och har märkt att jag väger nästan 10 kg mer en alla andra som är i samma längd som mig. Min vikt fortsätter bara att öka och jag börja bli orolig och osäker på mig själv. Det är ofta jag undviker att ta en extra portion eller den dära chokladbiten. Alltid innan sängdags måste jag göra minst 100 magövningar för att kunna sova. Ibland händer det att jag gråter mig till sömns i panik över hur min kropp ser ut, även fast jag vet att jag är stark. Jag vet att det är fel hur jag tänker och beter mig men jag vill inte sluta tänka på det sättet jag gör. Undrar om detta kan bli till något farligt som påverkar min idrott och om det bara är jag som känner så hära.

Förlåt för lång fråga.

Svar

Hej,

vad modigt att du hör av dig till oss på tjejjouren med din fråga.

Du beskriver att du har börjat jämföra din vikt med andra och att du är orolig eftersom din mens har upphört. Du berättar också att du ibland hoppar över måltider och gör magövningar innan du ska sova samt att du ibland gråter dig till sömns till följd av detta. Du skriver att du är orolig för att din idrottsprestation kan påverkas eller att det kan utvecklas till något farligt. Har jag förstått dig rätt?

Alla människor är olika och det går inte att säga exakt hur mycket någon bör väga. Något som kan vara bra att tänka på är att kroppen inte bara växer på längden under puberteten. När kroppen har vuxit färdigt på längden är det ändå vanligt med viktuppgång i några år till eftersom kroppen får andra former. Du börjar bli orolig och osäker på dig själv på grund av vikten om jag har förstått dig rätt. Det kan ibland underlätta att tänka på vad som är bra och härligt med kroppen och vad du faktiskt kan göra med den. Du skriver att du tränar flera gånger i veckan, både fotboll, alpint och egen styrka. Är det inte fantastiskt att du kan göra så mycket med din kropp? Det går att tycka om sin kropp oavsett hur mycket den väger eller hur den ser ut. Du kan läsa mer om vikt och om att må bra med sin vikt här.

Utebliven mens innebär att din mens inte kommit alls under en eller flera månader och kan bero på många olika saker, bland annat: graviditet, viktuppgång, viktnedgång eller stress och oro. Om du har fler funderingar kring din vikt eller mens kan du gå till elevhälsan på din skola eller uppsöka en ungdomsmottagning. De svarar gärna om du har några frågor. Om du vill prata med någon utomstående kan du alltid kontakta oss på tjejjouren via chatt, telefon eller mail.

Ta hand om dig,

/Tjejjouren.se