Vikten

Hej,jag är en 13 åring tjej som har gått 10 kilo på några månader. Jag tänker hela tiden på vad jag äter och hur mycket jag äter och vad jag ska äta nästa dag. Jag är rädd att det kommer göra att jag kommer gå upp i vikt. Jag väger 45 kilo och tränar varje dag för att försöka gå ner i vikt. Borde jag fråga om hjälp med det här för jag tycker att jag ser bra ut men kan it sluta tänka på vikt och hur mycket jag äter om dagen

Svar

Hej!

Vad klokt att du skriver med dina funderingar!

Jag tolkar det som att du tänker mycket kring din vikt och att det tynger dig, du beskriver att du är rädd för att gå upp och att du tänker på vad du äter och hur mycket. Det låter jobbigt att tänka så mycket kring mat och vikten, så ska du inte behöva känna.

Att gå runt och tänka på vad man äter och hur man ser ut kan ta väldigt mycket tid och energi och få en att bli ledsen och må dåligt, eller att man inte kan koncentrera sig på tex skolan eller saker man tycker är roligt. Det kan vara så att du har någon ätstörning och då är det väldigt viktigt att man får professionell hjälp. Det kan hjälpa att prata med någon om hur man känner, kanske med en vän, en förälder eller någon annan vuxen man litar på kanske någon på skolan. Pratar man med exempelvis en kurator på skolan kan man få hjälp med att börja tänka på andra sätt kring mat och sin kropp och då börja må bättre både i kropp och själ. Du förtjänar att må bra <3 Tveka inte att höra av dig till oss om du vill prata. Det finns flera jourer man kan vända sig till för att prata om man tror att man har en ätstörning, några av de är Frisk&Fri eller Tjejzonen. Du är alltid välkommen att chatta, mejla eller ringa en jour. 

Kram,

/Tjejjouren.se