Problem

Hej

Jag är en tjej på 15 år som precis har börjat gymnasiet! Jag är en tjej som gillar att ta mycket plats men jag märker att alla andra är lite ”ifrån”..

Jag kan snacka och skämta i flera timmar men dem verkar inte vilja ta kontakt med nån och det här gäller alltså typ alla i klassen (vi är inte så många!)

Vad ska jag göra för att dem ska känna sig mer bekväm och våga ta för sig??

Svar

Hej!

Du skriver att du är van vid att ta plats men att du önskar att dina klasskompisar skulle våga göra detsamma.

Först och främst, härligt att höra att du tar plats och är dig själv och är trygg i dig själv. Dock finns det många som ibland kan behöva mer tid, som inte vågar eller som inte vill sticka ut. Det är väldigt fint av dig att du vill finnas där, och jag tror att genom att vara dig själv så kanske även de andra så småningom också börjar ta mer kontakt. 

Du skriver att du vill att dina vänner ska våga ta för sig mer. Jag tänker att det beror på vad du menar med det. Samtidigt som man såklart alltid ska få vara den man är och synas och höras hur mycket man vill, finns det ju de som inte vill synas och höras lika mycket. Det är väldigt individuellt. 

Ett tips är att ställa frågor till andra och visa att man lyssnar. Bjuda in till samtal eller aktiviteter:) Kanske skulle ni kunna sätta er och prata om det här tillsammans, kom på idéer och lösningar tillsammans :) 

Hoppas att du fick svar på dina frågor.

Kram,

/Tjejjouren.se