Dålig vän

Hejsan
Min kompis har extrem ångest över mycket! Jag mår extremt dåligt över att se henne så ledsen så ofta.. Jag känner mig som en sån dålig vän
när jag inte kan göra något förutom att berätta att jag finns där och säg att det kommer bli bättre. Vad ska jag göra

Svar

Hej! Vad bra att du hör av dig med dina tankar och känslor så du slipper vara ensam med dem.

Du berättar att du är i en väldigt jobbig situation med en vän som mår mycket dåligt, att du inte riktigt vet hur du bäst ska stötta din vän och att du själv mår dåligt över detta. Du undrar nu vad du ska göra.

Du skriver att du redan sagt till din vän att du finns där för henne och att saker kommer att bli bättre. Det tycker jag låter som ett jättebra grej! För någon som mår dåligt brukar det vara extra viktigt att ha personer runt omkring sig som stöttar en och som en kan prata med. Jag tycker att du kan fortsätta uttrycka till henne att du finns där för henne, så länge du själv känner att du orkar. Även om du inte känner att du kan ge henne så mycket svar kan det vara en stor lättnad för henne att ha dig som lyssnar.

Förutom att finnas där kan du kanske också försöka att hitta på roliga grejer tillsammans med din vän, som att gå och fika, ha filmkväll eller något annat som ni båda tycker om. Det kan kännas jobbigt för en person som mår dåligt om det hela tiden blir fokus på det, så att göra något kul med dig skulle kunna fungera som en distraktion så att hon får tänka på annat ett tag.

Jag tror också det kan vara bra för dig att be någon vuxen eller kanske någon i vården om hjälp. Det låter som att din vän är i behov av stöd och behandling, och om hon inte redan får det kanske det är något du kan ta upp med henne? Men jag tänker framför allt att det är något som skulle kunna vara bra för dig! Det kan vara väldigt tufft för ens eget mående att vara nära någon som har det svårt, och du är värd att ta de känslorna på allvar och att få hjälp med dem! Kanske kan du prata med en förälder eller en skolkurator som kan hjälpa dig att hantera dina känslor? Det är jättefint att du vill vara en god vän i din kompis svåra situation, men det är väldigt viktigt att du tar hand om dig själv i första hand. Om du själv mår för dåligt så blir det ju också väldigt svårt för dig att stötta din vän!

Hoppas att du finner något som hjälper och hör gärna av dig igen med hur det går eller om du har fler funderingar!

Ta hand om dig <3

/Tjejjouren.se