Ensam tjej

Hej

Jag vet inte riktigt vart jag ska börja. Jag är en 16årig tjej som har typ 2-7 vänner men jag känner mig jätte jobbig hela tiden, liksom alla runt mig kan vara ”normala” medans jag känner mig ofta väldigt nedstämd och har oftast någon att prata eller vara med på lektionen men sen på rasten och lunchen så sitter jag alltid själv, mina kompisar bara försvinner ska då även tillägga att dessa kompisar är mestadels från grundskolan typ 1-2 är från gymnasiet då jag började det i höstas. Men jag blir ofta nedstämd av den här och vet inte vad jag ska göra, jag vet inte vart alla tar vägen och en tjej är sur på mig för en sak med att slita av mössan på mig en gång och vet inte vad jag ska göra :( Jag vill göra så mycket men jag kan inte för jag antingen vågar ine eller har ingen i min närhet..

Svar

Hej!

Vad modigt att du skriver och berättar om ditt mående. Jag tror att din känsla av att vara ensam är väldigt vanlig. Om du hade börjat prata med dina kompisar om detta hade säkert många sagt att de kan känna likadant ibland. Jag förstår det som att du känner dig utanför och därför också då blir nedstämd. Känner du ofta så eller är det just när dina vänner går ifrån utan att säga till?

Du berättar att en av tjejerna är sur på dig, har det också påverkat hur de andra vännerna beter sig mot dig? När hände den här incidenten med mössan och finns det möjlighet att ni kanske kan prata om det?

Hur skulle det kännas för dig om du berättade för dina vänner om hur deras beteende får dig att må? Ens vänner ska få en att må bra och man ska kunna prata med de om saker som kan kännas jobbiga också. Det är viktigt att dina vänner behandlar dig bra men samtidigt är det också viktigt att kunna säga ifrån om man känner sig orättvist behandlad. Du har tagit ett modigt steg genom att skriva till oss och berättat om hur du mår! Har du försökt berätta för dina vänner om du hur känner, hur gick det isåfall? Om du inte har det, skulle du vilja berätta för de, du skulle kunna berätta i telefon eller skriva om det är lättare än irl?

Jag tror också att det är viktigt att man lär dig att trivas i sitt eget sällskap, helt själv. Bara umgås med dina tankar, eller läsa/lyssna på en bok t.ex. Det är bra att pausa från umgänge med andra hela tiden, och det blir roligare när man väl träffas. Sen är det också så att kompisar kommer och går under livet. Man kan vara supertight i flera år, för att sedan inte ha något gemensamt alls. Nya vänner tillkommer hela tiden i olika sammanhang om man är öppen för det, och under tiden får man lära sig trivas i sitt eget sällskap.

Ett annat sätt är att utgå från sina intressen, och sen hitta sina likasinnade på grund av det. Gemensamma intressen är ett bra sätt att umgås. Du har nyligen börjat gymnasiet och kanske kan du även hitta nya vänner i skolan som har samma intressen. Det kan vara jättespännande att skapa nya relationer.

Kram,

/Tjejjouren.se