Osäker och vän med ätstörning.

Hej! Jag är en 13 årig tjej och jag har ett, eller förresten två problem sol handlar om kompisar som jag behöver hjälp med.
Det första är att jag är sjukt avundsjuk på min bästa vän. Vi har varit vänner i tio år och jag älskar henne så sjukt mycket, men jag har börjat bli väldigt osäker pga henne. Jag tänker ständigt på alla saker som hon är men inte jag. Jag känner press eftersom hon är så mycket bättre i skolan än jag, och även att hon har mycket snyggare kropp och utseende. Jag är väldigt osäker och hatar mitt utseende, och det hjälper inte att se henne få alla killar och komplimanger för hennes utseende men inte jag. Jag är också avundsjuk på hennes hus, hennes familj, hennes kläder... tja, nästan allt! Detta gör mig väldigt stressad och jag gråter mycket och ibland vill jag bara göra något dåligt mot mig själv, för att jag förtjänar det. Det är också så att hon är mer organiserad och bättre på att hålla ordning och mina föräldrar jämför mig mycket med henne och vill att jag ska vara som henne. Jag blir så ledsen och känner mig sämst i världen.

Mitt andra problem är att jag har en kompis som inte mår så bra. Hon pratar hela tiden om hur ful och tjock hon är och säger att hon har en ätstörning. Jag blev jätteorolig när hon sa det och hon säger att hon kan stå flera timmar i spegeln, och att hon trycker ihop sin hud för att göra sig smalare. Jag frågade vilken typ av ätstörning hon hade och vilka symtomet och sånt, och även att hon borde prata med någon, men hon sa att hon inte hade sökt upp någonting men liksom kände det. Denna osäkerheten gör också att hon pekar ut min kropp (vilket inte direkt stärker självförtroendet). Hon pekar ut hur smal jag är och säger saker som ”man ser dina revben” och ”tycker du om att vara så smal” och även andra saker på min kropp som jag är osäker på. Jag vill att hon ska må bra och söka hjälp men hon vill inte, och säger att hon inte vill vara min vän om jag berättar.
Vad ska jag göra åt dessa saker?

Svar

Hej!

Så modigt att du skriver till oss med dina frågor!

Du berättar att du är avundsjuk på din vän då du känner att hon är bättre i skolan, att hon ser bra ut, att hon får alla killar och många andra saker. Du berättar också att du är väldigt osäker, hatar ditt utseende och att det stressar dig och gör dig ledsen. Det får dig också att vilja göra något dåligt mot dig själv.

Det låter som att det känns väldigt tufft för dig. Det är inte lätt att vara avundsjuk på sin vän heller. Det är lätt att jämföra sig med andra gällande kroppen och mycket annat. Då kan det lätt också verka som att många har det bättre än en själv, även om det inte alltid är så. Hur en ser ut är vanligt att vara osäker kring.. och alla är fina på sitt sätt även om det är lätt att hitta fel på en själv. Men om du ser dig själv i spegeln, och tänk dig in i att du är din vän istället, vad hade du då gett dig själv för komplimanger? Ofta ser andra personer många fler fina saker hos en som en själv inte ser. En sak som kan hjälpa en att få bättre självförtroende och bygga upp sitt självförtroende är att skriva ned en fin sak om sig själv varje dag, stort som litet. Och du är verkligen inte sämst i världen. Du låter som en väldigt fin vän.

Ditt andra problem som du berättar om är att du har en vän som inte mår så bra. Att hon pratar väldigt negativt om sig själv och att hon har en ätstörning. Hon har inte sökt hjälp vilket oroar dig. Dessutom pratar hon om hur smal du är och andra saker du är osäker kring. Du är en fin vän som bara vill att hon ska må bra och söka hjälp.

Du verkar vara i en väldigt svår sits då hon inte vill att du berättar något. Din vän verkar också inte må så bra eller är i ett väldigt destruktivt tillstånd. Det du skulle kunna göra är att prata mer med någon kurator eller så på skolan eller ungdomsmottagningen och där kan du få stöd i hur du kan hantera detta och hjälpa din vän utan att berätta vem det handlar om. Det är också väldigt bra att du finns där för henne så som du är nu. Som du skriver så är det rimligt att vara orolig då det kan vara väldigt farligt med ätstörningar. Det vore absolut bäst om hon fick hjälp, men hon måste även vara redo för detta. Jag tänker också att du eventuellt kan prata med skolsköterskan om din oro och be henne prata med henne utan att berätta att det är du som sagt något. Skulle det kunna vara en idé?

Frisk & Fri kan du också vända dig till och även tipsa din vän om. Dit kan man vända sig om man är närstående till någon som har en ätstörning. De erbjuder också stöd till personer med ätstörningar, det kan vara ett jättebra steg mot att bli frisk att din vän kontaktar de. Man kan också vara anonym så hon behöver inte berätta vem hon är förrän hon känner sig redo.

Känns det bra för dig så tror jag också att det vore bra för dig att prata med någon om dina negativa tankar om dig själv. Det skulle du kunna göra med någon i din närhet, finns det någon vuxen som du känner att du skulle kunna berätta för? <3 Du är alltid välkommen att höra av dig till oss via chatt/telefon/mejl, du kan också vända dig till ungdomsmottagningar och i skolan.

Hoppas att du känner att detta har hjälp dig lite på vägen. Du verkar som sagt vara en väldigt fin vän och klok person!

Hör gärna av dig igen om du vill ha mer stöd. Ta hand om dig <3

/Tjejjouren.se