Skuldkänslor på mig för råka va falsk

Hej min vän snackade skit om min andra vän vilket gjorde att alla blev arga på min andra vän och jag tyckte det va fel så jag gick och berättade men alla blev emot mig reta mig och spraka på min stol förutom vön jag berättade till jag tyckte det va fel av mig att inte berättade till båda tjejerna samtidigt och jag ångra så jag bad om förlåtelse men vön som hade snackat skit blev arg på mig och börja ljuga så jag få skulden hon vill inte ens snacka med mig längre har skuldkänslor tänk dig har förlorat 6 vönner och jag har alltid haft problem i alla 3 skolor jag har gått i nu har jag bytt skola tycker ni det bra idé att byta eller va det dumt av mig? Är jag falsk vän för jag ljög en gång men ändå erkände och bad om förlåtse? Och ingen av dom lita på mig längre även om det nt va meningen att att det skulle bli såhär och jag ångrar allt ( hoppas ni kan förstå allt jag skrev för det blev lite rörligt )

Svar

Hej, vad bra att du hör av dig. Det verkar vara mycket som har hänt och jag förstår att du vill berätta om detta <3

Om jag förstår dig rätt så har en av dina vänner pratat skit om en annan av dina vänner. Det tyckte du var fel och du berättade vad som hänt. Då blev några andra av dina vänner arga. Du skriver att du har skuldkänslor för att du känner att du förlorat vänner, och att du haft problem i skolan tidigare. Du skriver att du ångrar allt och undrar om du är en falsk vän.

Du ska vara stolt över dig själv för att du gjorde det du tycker är rätt! Du verkar vara en ärlig vän som går att lita på, och en person som är tydlig med att det inte är OK att snacka skit.

Du skriver att din vän ljög så att du skulle få skulden, och att någon till och med sparkade på din stol. Det är inte okej och det är inte ditt fel. Om personen väljer att ljuga om dig så beror det inte på något du har gjort, utan kan till exempel bero på att personen själv vet om att den gjort något fel och inte vill erkänna det.

Det verkar också som att din vän som du berättade för har uppskattat att du sa sanningen, och det är något alla vill att ens vänner ska vara – ärliga och uppriktiga. Det kommer dina andra vänner också att förstå.

Du skriver att du gått i flera skolor, och att du haft problem. Då kan det kännas extra jobbigt när något sånt här händer och dina vänner blir arga. Tänk på att det är helt naturligt att det blir bråk ibland, och att det som hände denna gång gav dig chans att visa att du är lojal, uppriktig och modig som vågar berätta för din kompis. Jag kan inte svara på om det är en bra idé att du bytt skola, vad tycker du själv? Har du någon på skolan som du kan prata med om detta, kanske en lärare eller kurator?

Du skriver att du ångar allt, och undrar om du är en falsk vän. På det du berättar så tycker jag att du verkar vara en stark och schysst person, men det kan ändå alltid vara bra att komma ihåg att vi alla gör fel ibland, men ändå förtjänar att få fler chanser. Huvudsaken är att vi vet vad som är rätt och fel innerst inne, och det verkar du ha full koll på.

Ta hand om dig, och hör av dig igen om du har fler tankar och funderingar.

Kram!

/Tjejjouren.se