Nya människor

Hej, jag är 14 år och har svårt att prata med nya människor och anser mig själv som en stel person med nya människor, har ni något tips på hur man kan vara sig själv vid nya människor?

Svar

Hej!

Du skriver att du är 14 år och har svårt att prata med nya människor och att du känner dig stel med nya människor ibland. Du undrar om vi har något tips om hur man kan vara sig själv med nya personer.

Att känna sig osäker med nya personer är en vanlig känsla att ha, det är många som känner så. Det finns normer och outsagda förväntningar att man ska våga vara social direkt men det är många som faktiskt tycker att det är en jobbig sak att vara. Extra jobbigt kan det vara just i din ålder då det är mycket nytt som händer och då du är på väg att bli vuxen. Så, var snäll mot dig själv och tänk på att fler tänker som du även om de inte vågar säga det.

Om du ändå vill våga vara lite mer social så kommer du långt med att börja fråga enkla frågor till de du pratar med och uppmuntra dem att prata vidare. T.ex. säga "Intressant. Vill du utveckla?", "Vad spännande, vad lärde du dig av det?" eller liknande. Människor vill ofta prata om sig själv och om du då gör så att den du pratar med får göra det, finns det chans att du uppfattas som en person som är bra på att lyssna och som en trevlig person. Ibland känns det också lättare att låta andra prata om sig själva än att själv behöva berätta saker om en själv. Hänger du med?

Sedan, som med mycket annat, saker känns oftast lättare ju mer vi gör dem och ju mer vi tränar på dem. Ta det i din takt och våga utmana sig själv när det känns bra. Men, som nämnt innan, var snäll mot dig själv och tänk på att många andra i samanhanget nog också tycker det är nervöst även om de inte säger det.

Hoppas att det var svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du undrar något mer!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se