Psykfallet

Hej, jag är en tjej som har exakt två vänner. Jag är mycket tacksam för dessa vänner men ibland kan jag må mycket dåligt pga hur relationerna är uppbyggda. Det är så att en av mina vänner favoriserar den andra jättemycket. Vi kan kalla mina vänner T och B. Det är så att T alltid pratar om hur fin, smart, bra o.s.v. B är och är mycket tydligt om att hon gillar B mer än mig. T gillar också att trycka ner mig på olika sätt genom att säga taskiga skämt, och ibland säger hon dem på ett sätt som gör att man blir osäker på om hon skämtar eller ej.

Allt detta gör mig otroligt ledsen och arg, men framförallt avundsjuk. Stundtals kan jag känna att jag hatar T medan jag emellanåt känner precis tvärtom då vi har haft många fina stunder tsm och jag verkligen uppskattar henne. När jag mår som allra sämst och är som allra avundsjukast så kan jag fantisera om att slå/misshandla T. Jag är medveten om att jag låter som ett jävla psykfall men fantasierna gör att jag får ilskan under kontroll. Jag hatar hur T får mig att känna mig dum och ful samtidigt som hon prisar B. Jag hatar T, tror jag. Min fråga är alltså hur fan jag ska hantera ilskan som bubblar upp varje gång T favoriserar B?

Svar

Hej!

Vad klokt av dig att du hör av dig hit och modigt att du delar med dig av dina tankar och känslor <3 Jag vill börja med att säga att du har all rätt att tänka och känna som du gör, och du låter inte som ett "psykfall" för att du uttrycker dina känslor och tankar.

Du berättar att du har två vänner som du är väldigt tacksam för men som också kan få dig att må dåligt eftersom den ena vänner favoriserar den andra och berättar det för dig också. Du berättar också att den personen kan trycka ned dig ibland och att det gör dig ledsen och arg. Du undrar hur du ska hantera ilskan som du känner när personen favoriserar din andra vän och behandlar dig på ett nedlåtande sätt.

Det är fullt förståeligt att du blir arg och ledsen när du blir behandlad så! En riktig vän tycker inte om att trycka ner sina vänner och få dem att må dåligt. Du undrar hur du ska kunna hantera ilskan som bubblar upp varje gång personen favoriserar din andra vän framför dig, mitt bästa tips är att du berättar för personen att hennes beteende gör dig väldigt arg och ledsen och att det inte är okej. Hur skulle du känna för att göra det, du kan säga det när ni ses eller så kan du kanske skriva det till henne?

Du förtjänar en vänskap som får dig att må bra och där du blir behandlad med respekt!

Hör gärna av dig igen om du vill. Ta hand om dig!<3

/Tjejjouren.se