Är jag en hemsk människa?

Hej! Jag är en tjej på 12 snart 13 år. Jag har haft en jättebra vän på Instagram. Vi hade precis lagom mycket gemensamt och hade en bra vänskap. Sedan så började vi prata om lite djupare saker, och hon verkade må ganska dåligt ibland. Jag försökte finnas för henne så mycket jag kunde och det gick ganska bra i början. Hon sa att jag verkligen hjälpte henne och det gjorde mig väldigt glad eftersom jag verkligen bryr mig om henne. Efter det så hände det något, det började hända väldigt mycket i mitt liv och jag kunde inte bli online lika mycket som jag brukade. Jag kunde inte prata like mycket med henne som jag brukade. Jag började också att bli mer frånvarande då så mycket hände. Men hon blev arg. Alltså inte i början, hon sa bara åt mig på ett snällt sätt eftersom att jag hade gjort något fel. Jag fick såklart väldigt dåligt samvete då det inte var min avsikt att såra henne. Sedan så började hon bli argare och argare, jag började tycka att hon var orättvis, hon sa ofta att allt var mitt fel och att jag aldrig fanns där för henne, ändå hade jag flera nätter stannat uppe länge för att göra saker som fick henne att känna sig bättre. Men jag påpekade aldrig det, eftersom att jag förstod att det bara skulle göra allt värre. Mitt liv blev bara stressigare och stressigare och allt gick bara sämre och sämre. En dag berättade jag om min stress för henne men hon blev bara argare, för att jag "använde det som ett vapen mot henne", men det var inte vad jag ville, jag ville bara säga till henne, säga hur jag kände mig, eftersom att hon många gånger frågat hur jag mår och jag kände att hon hade rätt att veta. Efter ett tag när vi blivit "sams" så skrev hon ett meddelande. Hon skrev typ att hon inte skulle kunna vara vän med mig längre, att hon var rädd att bli sårad, med mera. Sedan skickade hon några saker hon hade tänkt skicka på min födelsedag, och de var faktiskt väldigt snälla. Sedan skrev hon typ hejdå. Jag svarade och vi hade en ganska bra sista (trodde jag) konversation. Hon blockade mig efteråt och jag blev lite sårad men jag tänkte att det var hennes beslut så om hon tyckte det var rätt så skulle jag tycka det var rätt.
Detta hände för kanske 2 dagar sen. Idag skickade hon ett svar på min story. En annan av mina vänner hade lagt upp något om att ibland när man gör någonting så får man så mycket mindre tillbaka. Jag delade det på min story för jag tyckte det var en bra text. Hon svarade på den, och hon var arg. Hon sa att jag aldrig gav henne något och sånt i den stilen. Jag var verkligen tvungen att gå när jag såg det så jag svarade och skrev typ "förlåt att jag la upp det, jag kan ta bort det om du vill" osv. Jag hade lite panik när jag skrev det. Jag kom tillbaka och såg att jag fått en massa meddelanden av henne. Hon var arg och kallade mig "selfish" "spoiled af" "mean" och några andra saker. Vi skriver på engelska till varandra då hon kommer från Danmark. Hon sa att hon skulle gå och inte komma tillbaka. Hon sa att hon inte ville vara min vän "not because it won't work out, because you're too fucking selfish", jag minns inte riktigt vad jag svarade. Hon kallade mig mer saker och jag skrev typ "yeah" och "agreed". Kanske inte var det bästa men jag kunde inte stå upp för mig själv eftersom 1. Hon kanske hade rätt och jag är en stor idiot och 2. Det skulle bara görs allt värre. I slutet sa hon att jag borde ta och lyssna på "F.F.F." som står för "fuck fake friends" jag lyssnade på den och vi fortsatte att prata om hur hemsk jag var. Efter ett tag sa hon typ "hejdå, det är synd att du förstöde vår vänskap, vi var fantastiska" och jag sa om man översätter "jag kommer sakna dig, lycka till i livet och hoppas det kommer gå bra för dig, Hejdå" sedan skrev hon hejdå och jag skrev hejdå och efter det så blockade hon mig igen. Allt detta gjorde mig så ledsen, vi var så bra vänner och kunde alltid prata med varandra. Hon har gjort saker mot mig innan, men jag förlät henne, alltid. Jag kan 110% förstå att hon blev arg, jag vet bara inte direkt vad jag ska tycka. Hon visade en heeeeelt annan sida. Var jag en stor idiot? Jag har mest dåligt samvete över allt, jag sårade den personen jag jag absolut aldrig har velat såra. Hon är en underbar människa, och jag är en hemsk. Det är iallafall så det känns. Jag kommer sakna henne, brutalt mycket. Hon kommer nog inte sakna mig, men det är lungt. Jag blockade henne tillbaka, jag vet inte om jag borde ha gjort det, men det var vad jag gjorde, det känns som om hon vill det. Jag kan ju alltid avblovka henne senare. Jag vet inte riktigt vad min fråga är. Vad tänker ni kring detta? Vad borde jag göra? Vad borde jag ha gjort? Är allt mitt fel? Det är typ så det känns just nu.
Jag är ledsen om texted är förvirrande. Tack så mycket för att du läste iallafall!

Svar

Hej!

Vad modigt av dig att dela med dig av din berättelse. Du beskriver en vänskap med en tjej som du kommit väldigt nära och som även delat med sig av sitt mående till dig. Du beskriver även att du själv har haft en period i ditt liv som upplevts stressigt och att du försökt att dela med dig av detta till din vän. Hur känns det nu? Är det fortfarande en svår period och har du någon annan person som du kan berätta för om hur du mår?

En vänskap kan se ut på olika sätt och som du beskriver så blev ni vänner och hade mycket gemensamt. En bra vän skulle kunna beskrivas som en person som tycker om sin vän även när personen inte är glad eller har tuffa känslor, och finns där som stöd när livet känns jobbigt. Ibland kan vänner dock råka säga saker som inte är snälla, vilket du beskriver har hänt när din vän har kallat dig för olika saker. Det låter som att du upplevt att din vän har behandlat dig på ett orättvist sätt, har jag förstått dig rätt då? Du berättar också att hon besvarat en av dina stories och därefter blivit arg, vilket har gett dig dåligt samvete. Utifrån vad du har berättat låter det som att du har varit en väldigt bra vän till den här tjejen och funnits där när hon mått dåligt, och när en relation tar slut så kan det kännas jättejobbigt.

Alla personer vi möter kan påverka oss och genom livet kommer en stöta på flera människor som en bryr sig om och som gör en glad! Det är viktigt att ta vara på relationer som får en att må bra och samtidigt är det viktigt att kunna säga ifrån när en blir illa behandlad. Du funderar kring om du har gjort något fel i denna situation och om du borde ha gjort någonting annorlunda. Det låter som tidigare nämnts som att du varit en bra vän som har varit lyhörd, omtänksam och som förstår när någon behandlar dig orättvis. Du verkar vara en stark människa! En kan känna sig ledsen och sakna personen och det är helt okej att känna dessa känslor.

När en vänskapsrelation tar slut så kan det kännas jobbigt en tid efteråt och en kan uppleva att ingen förstår hur det känns. Du är alltid välkommen att prata med oss igen om din situation, vi lyssnar på dig!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se