Hjälpa självmordsbenägn?

Jag har skrivit med en kille på snap ett tag, vi har inte hunnit träffas då vi bor minst 1 timme ifrån varandra och båda har mycket och göra... Men nu den senaste tiden så har börjat prata om att han har försökt ta självmord och att han tänker göra det igen... och det har han försökt, under bara denna veckan som gått har han försökt 2 gånger och jag känner mig så hjälplös, jag vet inte vad jag ska göra jag bryr mig jättemycket men vet inte hur jag ska vissa det, så min fråga är väl in princip vad kan jag göra för att hjälpa honom ?

Svar

Hej, vad starkt och klokt att du hör av dig till Tjejjouren!

Du skriver att du har pratat med en kille över Snapchat, men att ni inte har hunnit träffas än på grund av distansen. På senaste tiden har han pratat om självmord, att han försökt begå självmord och att han tänker göra det igen. Han har även försökt under tiden ni har pratat. Du säger att du bryr dig om honom mycket men vet inte hur du ska visa det eller hur du ska hjälpa honom, om jag förstått dig rätt?

Jag förstår att du känner att du vill hjälpa honom, och att det kan kännas svårt att veta hur en ska göra det. Det är bra att du tar hans problem på allvar, men kom också ihåg att det alltid finns professionell hjälp att få för personer som har självmordstankar!

Att ni pratar om det med varandra är hjälpsamt, eftersom det är viktigt att få prata om sina känslor och tankar när en mår dåligt. Att fråga om någons känslor och tankar är ju också ett sätt att visa att en bryr sig om någon. Om du fortsätter att visa att du finns där för honom så tror jag det betyder väldigt mycket för honom.

Trots detta måste du dock komma ihåg att du inte kan ansvara för en annan persons liv. Det är endast den personen som kan bestämma sig för vad denne vill göra. Därför är det viktigt att få professionell hjälp när en har självmordstankar. Om du känner för det kan du därför även uppmuntra till att han kan söka sig till exempelvis en vårdcentral eller psykiatrisk akutmottagning. Att han berättar om sina tankar och problem för dig tyder också på att han vill ha hjälp, vilket är ett gott tecken!

Om du vill kan du tipsa honom om MIND, en självmordslinje som ger stöd och motivation till personer för att fortsätta leva. Dit kan en ringa, mejla eller så kan en chatta med dem. Dessa går att nå här: https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/

Läs gärna mer om hur du kan stötta någon med självmordstankar på UMO och 1177.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se