En gammal upplevelse

Tjejjouren

Hej, jag går i 7:an och har en crush på en kille i min klass. Vi känner inte varann så bra och pratar aldrig men jag tänkte att när vi jobbar i grupparbete så utvecklas det genom åren. Jag brydde mig inte riktigt så mycket om att jag hade en crush på honom men jag pratade ändå om honom rätt så mycket med mina kompisar. En dag på no lektionen så jobbade vi som vanligt, i slutet av lektionen sa min kompis att hon skulle säga en sak, jag tänkte att det inte var så viktigt så jag gick till läraren och fick veta mitt prov betyg när vi hade slutat. Men efter lektionen skulle vi ha följe hem så vi hämtade våra saker så gick hon fram till mig, typ alla hade gått. Hon sa att min crush hade hälsat till mig från han och att hon skulle säga det. Efter det blev jag jätte glad och började kolla på han mer och se om han kollade på mig. Efter cirka en månad så pratade jag och min andra kompis på Snapchat om lite roliga saker tills jag kom o frågade om hon tyckte det lät äkta att han hälsade till mig, hon svarade att hon inte riktigt visste. Jag ville veta så jag frågade om hon kunde fråga min vän som sa att han hälsade om det var sant för om jag frågade kunde hon kanske ljuga. När min kompis fick svar på det sa hon att hon hade ljugit hela tiden och att han aldrig hade hälsat. Jag blev väldigt ledsen men inte förvånad, det kändes som att jag hade visst det hela tiden men inte tänkt på det.

Jag blev så arg att jag ignorerade henne skoldagen efter men hon verkade inte märka att jag var arg förutom på morgonen när jag gick till skolan utan henne. På kvällen skrev jag till henne om hon ljög hon svarade direkt ”vem sa det till dig” jag kunde bara inte fatta att hon inte ens sa varför eller ens en ursäkt och bara brydde sig om vem som sa det? Det är som att det inte bettyde något. Jag blev självklart upprörd och gav korta svar som ”ok” ”mm” ”sluta”. Dagen efter så ville inte jag gå med henne till skolan och hade börjat igga hennes meddelanden. Vi mötes på vägen men då sprang jag till skolan så snabbt jag kunde så jag slapp se henne på vägen. Efter skolan den dagen frågade jag varför hon gjorde det och då skrev hon ”för jag inte orkade höra dig prata om han hela tiden” jag blev arg och sånt och det var svårt att prata med henne i skolan dagen efter. Hon bad om ursäkt till slut via sms och sa att vi skulle glömma det och att hon hade tänkt att berätta det en annan gång. Nu är vi vänner och hänger som vanligt men jag vill verkligen inte leva med en massa lögner, jag vet inte om hon har ljugit om fler saker och kan verkligen inte lita på henne. Är hon en bra vän eller är hon en dålig vän? Hur ska jag göra för att tänka positivt om henne och glömma bort det?

Svar

Hej!

Vad bra att du vänder dig till oss med din fråga! Du berättar att du har en vän som har ljugit för dig, hon bad om ursäkt efter ett tag men du känner dig inte säker på om du kan lita på henne, har jag förstått det rätt?

Det låter riktigt tråkigt att din kompis har ljugit för dig om killen du har en crush på. Det kan vara svårt att få tillbaka tilliten till någon som man har kommit på med att ljuga, och som du säger, börjar man ofta fundera på om det finns andra saker som kompisen har ljugit om.

Däremot vill jag säga att jag tycker det är väldigt modigt av dig att ifrågasätta din kompis, och det är bra att du visar att du inte tycker det är ok, att du blir ledsen av det hon gjort.

Alla kan göra fel, och det är tiden som får visa om hon lärt sig något av det här eller inte. Det är viktigt att du gör vad som känns rätt för dig. Vill du ge henne en chans till så gör du det. Känner du att du inte längre tycker hon är en bra kompis, ja då är det helt ok att avsluta vänskapen också.

Det är naturligt att vara lite på sin vakt mot de personer man märkt har ljugit. Du ska må bra av att vara med dina kompisar. Ibland är vissa dagar sämre, och alla kan bråka, men man får kolla på hur det känns på det stora hela. Men kom ihåg att det är viktigt att du mår bra av det också.

Sköt om dig!

/Tjejjouren.se