Byta skola?

Hej!
Jag funderar på att byta skola. Jag började 7:an nu i höst, de första veckorna var hemska och jag trivdes inte alls. Det blev lite bättre men nu efter lovet trivs jag inte alls. Jag känner inte att jag passar in och jag kan inte vara mig själv. Det har varit svårt att komma in i klassen eftersom halva klassen gått tillsammans sedan förskoleklass på den skolan jag går på. I början var jag mig själv men då fick jag höra från en tjej att jag vara så blyg och skulle börja prata mer. Samma tjej, som jag var mest med sa för några dagar sedan "Du är så ensam hela tiden, du går liksom bara runt här och gör ingenting". Jag har dragit mig undan och bryr mig inte om hennes kommentarer men det är tanklöst att säga så. Nu funderar jag på att byta till skolan min syster går på. Men det känns som att folk kommer tycka att jag "härmar" henne då hon bytte andra terminen dit. Jag "känner" en tjej i den klassen men fick höra att hon ser upp till min syster så och min syster säger hela tiden att hon vill lära känna henne bättre. Vilket förstör hela min plan med att lära känna henne. Jag är liksom alltid i bakgrunden av min syster. Okej, det sista lät fjantigt men det är så jag känner. Den klassen jag vill börja i har musikinriktning, det kanske är lättare att lära känna nya med ungefär samma intresse som en själv. Ska jag byta skola nästa termin efter att varit där och kollat? Då jag tänker känna på det och sen besöka den klassen. Nu blev det långt men tack i för hand.

Svar

Hej!

Vad bra att du vill berätta för oss om dina tankar! Det är modigt och bra av dig att ta dina känslor på allvar. Det låter jobbigt att känna sig utanför, och vi tycker inte alls att din känsla kring din syster är fjantig; det låter tungt att ha den känslan.

Vi tänker att det är jättebra av dig att fundera på hur du ska göra för att det ska kännas bättre. Varför känns det jobbigt för dig att göra samma sak som din syster tror du? Om det är så att det känns bra i den klassen, skulle du vilja byta? Om det är så att det känns som att den nya klassen känns trevlig och bra tror vi att du ska lita på dina egna känslor istället för att tänka på vad andra människor tycker och tänker, även om vi vet att det kan vara lättare sagt än gjort. Om det är så att du istället börjar luta åt att stanna kvar, finns det någon annan än den du nämner att du umgåtts med som du skulle vilja lära känna?

Du nämner att tjejen i den nya klassen också är någon din syster vill lära känna. Kanske finns det en chans att du, din syster och tjejen du känner kan umgås tillsammans? Vi vet inte hur du umgås med din syster, och om det inte skulle kännas bra, hur skulle det kännas att ändå försöka lära känna den här tjejen på egen hand? Kanske finns det också fler du blir sugen på att prata med i klassen?

Det låter som en tråkig kommentar du fått av tjejen du nämner att du umgåtts med. Alla personer är olika, och ifall någon är lite mer tillbakadragen, en annan väldigt utåtriktad, och en tredje mitt emellan, är det helt okej. Du ska få vara du och du förtjänar att bli uppskattad för den du är. Du förtjänar att ha snälla vänner.

Hoppas vi kunnat ge lite nya tankar. Du får jättegärna höra av dig till oss igen om du vill. Kram!

//Tjejjouren.se