En tjej!

Hej! Jag ska börja gymnasiet i höst och jag är lite spänd över det. Jag är rädd för att jag inte kommer hitta nya vänner. Jag är inte den personen som gillar att festa och dricka så jag är rädd för att folk ska tycka att jag är tråkig och så. Har ni några bra tips på hur man skaffar nya vänner och hur jag slutar vara nervös och spänd inför gymnasiet? Tack på förhand!

Svar

Hej! Tack för att du hör av dig till oss!

Du beskriver att du ska börja gymnasiet i höst och att du är spänd över det och rädd för att inte hitta nya vänner. Det är nog väldigt många som känner som du gör, de flesta tycker nog att det är lite pirrigt att börja gymnasiet och träffa nya människor och många är nog rädda att de inte ska hitta vänner. Jag tycker inte att du ska oroa dig över att folk ska tycka att du är tråkig som inte festar och dricker, det är helt upp till dig om du vill göra det och du är jättestark som står för det. Jag tänker också att det garanterat finns andra som inte heller tycker om att festa och dricka. När en träffar nya människor brukar det visa sig vilka en passar bäst tillsammans med och det finns säkert andra som känner som du.

Det brukar vara pirrigast första dagarna innan alla lärt känna varandra. Ett tips är att försöka prata med andra i din klass under dessa dagar, kanske fråga vad de heter eller vad de har för intressen, eftersom många andra säkert också är nervösa skulle de säkert bli glada av att någon börjar prata med dem. Ett annat tips är att prata med någon om hur du känner, kanske känner du någon annan som också ska börja gymnasiet till hösten som du kan diskutera med och fråga hur den personen tänker kring detta. 

Kom också ihåg att gymnasiet kan vara väldigt roligt, både att lära känna nya människor och nya miljöer och ämnen. Så trots att det är pirrigt i början hoppas jag att det bli roligt sen! 

Ta hand om dig!

//Tjejjouren.se