Sara!

Tycker folk att jag är konstig om jag hänger med vänner som är pinsamma & allmänt konstiga

Svar

Hej Sara!

Tack för din fråga till Tjejjouren.se!

Du undrar om folk tycker att du är konstig som hänger med människor som är pinsamma och konstiga.

Jag vet inte exakt vad du menar men jag tänker att det finns en massa normer om hur en ska vara. Framförallt som tjej och kanske ännu mer i en viss ålder. Dessa normer kan göra att en upplever sig som konstig eller annorlunda om en inte är på samma sätt, eller kanske gillar samma saker som normerna säger att alla tjejer ska göra t.ex. Många kan då uppfatta det som att det finns ett "rätt" och ett "fel" sätt att vara på. Vissa kan då provoceras av eller irreteras av människor som vågar bryta mot de här normerna, men om personerna ifråga, som kanske till exempel dina vänner, inte gör nån annan illa så är det egentligen inget som de ska behöva ändra på. Det kan ju vara väldigt modigt av dem att gå emot dessa sociala regler eller normer, så länge de inte gör illa sig själva eller andra, gör sig rolig på någons bekostnad eller vill skämma ut dig t.ex. Vad tänker du om det?

 Jag läser det du skriver som att du tänker att det andra tänker och tycker om dina kompisar och det de gör påverkar vad folk tycker och tänker om dig. Har jag förstått dig rätt? Det är lätt att känna så. Hur andra uppfattar dina kompisar är ingenting du kan styra över, det kan kännas jobbigt. Men samtidigt så är vi inte våra vänner. Det jag menar är att du fortfarande är den du är bland dem du umgås med. Jag tror att människor i din omgivning ser dig för vem du är, inte för vilka du umgås med. De kan särskilja dig från dina vänner. Vad tänker du om det?

Om du vill prata mer om hur du känner eller berätta om hur det går kan du höra av dig till oss igen! Du kan skriva i frågelådan igen eller chatta med en tjejjour. Info om hur du gör då hittar du på Tjejjouren.se.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se