Är detta tjatsex?

Hej,
Jag har tidigare skrivit en fråga angående en händelse jag undrar om, men jag har en till som jag undrar om...
Jag var 14 år och skulle fylla 15 några månader senare. Detta var under sommaren.
Jag hade då min första pojkvän, men jag skulle inte kalla det något seriöst då vi var tillsammans knappt en månad. Han var ett år äldre än mig och hade precis fyllt 16, vi gick i samma skola.
Under tiden vi var tillsammans var han väldigt på med att jag skulle suga av honom, och jag var lite tveksam då jag var oskuld och aldrig hade gjort något utom att kyssas tidigare, men han tjatade ganska mycket så tillslut gjorde jag det ändå. Sedan var det en dag när vi var på promenad. Vi gick runt en skogsstig och hamnade tillslut i skogen. Vi satte oss på en sten och pratade och såklart ville han att jag skulle runka av honom och att han skulle pulla mig. Jag gick med på det men kände mig lite obekväm eftersom det var första gången någon rörde mig där nere. Han frågade även om vi kunde ha sex och jag sa nej och att jag inte var redo.
Sedan gick vi vidare på vår promenad och han tog mig till en idrottsplats som låg vid den här skogen med massa fotbollsbås som låg precis vid kanten av skogen (det var väldigt avskilt från vägar osv). Vi satte oss i båset kysstes. Tillslut frågade han om jag ville ha sex. Jag sa först nej och att jag var jätte osäker men han tjatade så mycket så jag sa okej tillslut. Han tog på sig en kondom och försökte trycka in den bara sådär utan något förspel alls och det gjorde så ont att jag bet mig i kinden tills jag blödde. Toppen kom inte ens in och helt plötsligt känner jag något rinna längs mitt ben och det är rent blod. Jag trodde då att det va min mens för jag förstod inte att han spräckt mig. Han blir jätte äcklad och säger till mig att ta av kondomen från honom och blåsa i den som en ballong för att se till att det inte var något hål så han inte fått blod på sin kuk. Jag gör det sedan ber han mig sätta mig och suga av honom istället. Jag sitter då alltså med byxor neddragna på en kall bänk medans det rinner blod ur mig på hela mina ben och bänken och han kommer i min mun och ber mig sen svälja. Kände mig jätte äcklig. Sedan tog vi på oss våra kläder och går till tunnelbanan. På vägen säger han stolt ”nu kan du säga att du inte är oskuld längre till dina vänner” och jag mumlar ”mm”. Jag går av tunnelbanan och tar sedan bussen hem i mina nerblodade jeans. Vågar inte berätta detta för min bästavän under flera veckor och tillslut berättar jag. Under flera år tror jag att det här var en vanlig händelse. Men när jag pratar med andra om detta säger dom att det nästan är våldtäkt och räknas som tjatsex. Jag är jätte osäker angående detta, och det är gått snart 4 år sen dess.

Tacksam för svar!

Svar

Hej!

I ditt mail beskriver du första gången du hade sex, även om du inte var redo att ha sex så tjatade personen du var med dig till olika sexuella handlingar fastän du hade sagt nej. Upplevelsen var inte behaglig och du har nu 4 år senare börjat tänka på händelsen och inser att det kan röra sig om tjatsex.

Först och främst så vill jag säga att jag är jätteledsen att detta har hänt dig och att din första gång var så himla obehaglig. För ja du har helt rätt - det du beskriver är ett fall av okänsligt övergrepp och tjatsex, det faller absolut under samtyckeslagen.  Du hade tydligt sagt nej flera gånger, men ditt ex lyssnade inte utan fortsatte sätta press på dig tills du gick med på det. När han sen tjatade till sig sex, så skedde det också på hans villkor utan hänsyn eller respekt till dig.

Det är rätt så tydligt när en har ont och inte njuter av ett samlag. Att han sedan inte slutade tjata när du blödde och tjatade till sig oralsex är absolut inte okej, att han kom i din mun utan att fråga och han överlag inte visade hänsyn till dina känslor och tankar är brottsligt. Sex är en akt där alla parter är in lyssnande och försiktiga, att man respekterar och är mån om den andra personens behov, känslor och tycken. Du skriver att du sa nej flera gånger – vilket är otroligt modigt i en sådan situation där allt är nytt och en känner sig pressad.

Jag vill att du ska veta att allt du beskriver inte är på något sätt ditt fel, han respekterade inte dig, han ville få hans behov tillfredsställda och han gick över alla gränser och därför är det ett brott. Även om det var länge sedan detta skedde så tycker jag att du borde prata med någon kring detta, för det har du rätt till. Jag vill också flagga för att du kan polisanmäla detta.  

Tjatsex är alla sexuella handlingar ens sexuella partner vill att en ska utföra på dem och tjatar sig till dem och där ett nej inte får vara ett nej, utan personen fortsätter tjata tills en till slut ställer upp. Tyvärr så är vi många som har ställt upp mot vår vilja på olika sexuella handlingar för att vara snälla, för att uppfylla våra partners behov och för att samhällsnormerna har tidigare inte ifrågasatt dessa mönster. Vi vet bättre idag, vi vet att när en person inte accepterar ett nej och fortsätter tjata och därmed pressar en är en form av våldtäkt.

Tack för att hör av dig och tack att för att du och dina vänner pratar om dessa livsviktiga ämnen! Du är välkommen att kontakta oss igen om du har några andra frågor eller funderingar. Vi finns här för dig!

Allt gott,

/Tjejjouren.se