Min ”bästa vän” tog på mig

Min ”bästa vän” tog på mig där nere fast jag sa nej och att jag inte ville. Hon tog sina fingrar i mig och drog ner min trosor. Jag sa att jag inte var bekväm och jag inte ville men hon slutade inte så jag fick putta bort hennes arm men sedan var hon där igen. Jag var chockad och får skuldkänslor att jag inte gjorde mer eller ställde mig upp. Jag kände mig tvingad att vara med henne och lät henne hålla på en stund sedan sa jag nej igen men hon blev sur. Vet inte vart jag ska vända mig...vill prata med någon om detta som vet vad jag ska göra.

Svar

Hej!

Vad bra och modigt att du hör av dig till oss med din fråga! <3

Du beskriver i din fråga att din "bästa vän" tog på ditt kön fast du inte ville. Du sa  och visade att du inte ville, men hon lyssnade inte på dig och blev sur. Du känner skuldkänslor och vet inte vad du ska göra. Har jag förstått dig rätt?

Du bestämmer själv över din sexualitet och din kropp. Det betyder att ingen får ha sex med en eller vara fysisk med en, exempelvis att ta på en, om man inte vill. Detta kallas för samtycke.. Att göra något sexuellt med en annan person som inte vill är olagligt och man kan göra en polisanmälan. 

I det här fallet har du varit väldigt tydlig mot din vän med att du inte vill. Du visade henne att du inte ville genom att ta bort hennes arm och du sa också detta till henne. Precis som du blev är det många som blir chockade och det kan då kännas svårt att reagera. Du är väldigt modig som sa detta till henne och det är hon som gjorde fel som inte lyssnade på dig. Du har inte gjort något fel i den här situationen och du har ingen skuld. Du har alltid rätt att säga nej och du bestämmer själv över din kropp.

Även om man är vänner eller tillsammans är man aldrig skyldig någon annan något, även om man gjort något sexuellt tidigare eller om man tidigare sagt ja och sedan ångrar sig. Det är inte heller okej att försöka övertala någon att ha sex även om personen till slut säger ja.

Har du pratat med henne efter detta? Ibland kan det kännas jobbigt att prata med någon som har gjort något mot en som man inte vill. Det är naturligt att vara ledsen eller arg på den personen och att känna att man inte vill fortsätta vara vän eller ha kontakt. Det bestämmer du. Om det skulle kännas bra för dig så kan du prata med din henne och säga att det inte kändes okej att hon gjorde något med din kropp som du inte vill. 

Känner du att du behöver prata med någon om det här? I så fall kan du exempelvis vända dig till ungdomsmottagningen eller till en skolkurator. Där kan du få stöd om det du upplevt och råd om hur du ska gå vidare. Det kan även vara skönt att prata med någon du har förtroende för, som en förälder eller någon annan vuxen. Du är också alltid välkommen att kontakta en jour. 

Ta hand om dig!

Kram <3

/Tjejjouren.se