Våldtagen

Hej.
Jag är 16 år gammal och för ca ett år sedan blev jag våldtagen. Jag har en känsla av att jag förändras totalt efter det, ser på sex annorlunda och vill gärna ligga så mycket som möjligt. Typ för ett sätt att glömma det.
Jag tror jag har en väldigt skev bild på sex, jag var oskuld när jag vart våldtagen och sedan dess vill jag gärna att killar behandlar mig ganska hårthänt i sängen. Jag vet inte varför? Är det normalt beteende?? Känner mig hemsk när jag tänker på hur jag vill ha det nu, när det som hände var det absolut värsta och ondaste jag någonsin varit med om. Känner mig så jävla äcklig, speciellt eftersom jag typ vill ha det hårt som den gången det hände.. hjälp snälla

Svar

Hej!

Vad stark du är som hör av dig och vilka bra funderingar du har! Jag ska göra mitt bästa att svara på dig. Du beskriver att du är 16 år gammal och att du för cirka ett år sedan blev våldtagen. Du upplever att du har förändrats efter denna händelse och att du ser på sex annorlunda. Att bli utsatt för ett övergrepp kan lämna spår i en och kan innebära, precis som du beskriver, att en får en bild av sex eller att du finner dig i situationer som involverar sex som du kanske inte är bekväm med helt fullt ut. En del personer kan uppleva att de efter ett övergrepp kan få ont vid sex, att de får en avsmak eller en äcklan inför sex, har oönskade fantasier eller att det är svårt att sätta gränser. Att du känner på olika sätt efter att ha blivit våldtagen kan vara ditt sätt att försöka hantera det som hände dig. Har du pratat med någon i din närhet om vad som hänt? Det är vanligt att personer som blivit utsatta för våldtäkt och övergrepp känner skuld och skam och därför är det viktigt att lyfta att det som har hänt dig är inte okej. Ansvaret och skulden ligger på den som förgrep sig på dig, och du har inte gjort något fel. Du förtjänar även att få bearbeta det som har hänt samt att få hjälp. Hur känner du kring det?

Att ha blivit utsatt för ett övergrepp behöver inte betyda att man inte är fortsatt nyfiken på sex. Du beskriver att ett sätt för dig att hantera det som har hänt har varit att ha mycket sex och även på ett sätt som påminner om gången du blev utsatt. Du beskriver också att du inte hade haft sex innan våldtäkten ägde rum. Sex porträtteras ofta i media och i porr som något som ska gå hårdhänt till, där mannen är subjekt och kvinnan objekt. Det innebär att porr och media influerar sättet människor har sex på, och kan därför ges i uttryck av att det är hårdhänt sex. Sedan 2019 finns nu en samtyckeslag gällande sex, vilket innebär att det alltid behöver uttryckas ett samtycke för att sexet ska vara okej. Det jag vill lyfta är att du har all rätt att säga nej vid sex du inte känner dig helt okej med, och du har rätt att få utforska sex som får dig att må bra! Ens kropp kan reagera med upphetsning även om man i huvudet inte känner någon lust att ha sex. Det innebär att kroppen reagerar med att bli våt och upphetsad för att skydda mot penetration, även om du i sinnet inte vill ha sex. Att kroppen reagerar med att bli våt för att skydda betyder därför inte att det automatiskt innebär att du faktiskt är sugen på, eller vill ha sex med en person. Hur känns det för dig innan, under och efter att du har haft sex? Skulle du kunna tänka dig att gå och prata med någon som kan hjälpa dig att sortera dina tankar kring vad som har hänt?  Det du har beskrivit är en vanlig situation och du är inte ensam. Du kan kontakta din ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få prata med en kurator. Du är även välkommen tillbaka hit, via frågelåda, chatt eller telefon för att prata om vad som har hänt dig. Det finns även jourer som arbetar med att stötta personer som blivit utsatta för våldtäkt, en av dessa är föreningen storasyster.

Du är stark och förtjänar att må bra utan att känna skuld eller skam, eftersom ansvaret för det som hänt hör hemma hos den som utsatt dig.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se