Kan jag säga att det var ett övergrepp?

För några veckor sedan, kanske månader skulle jag ha tyska lektion. Under den lektionen sitter jag bredvid en kille i min klass, han hade varit något väldigt på mig den dagen och var det något innan också. Det var något störde mig något enormt, men under lektionen säger "Jag är så himla trött!" Och sätter huvudet emot mitt bröst.
Detta fick mig känna mig extremt obekväm och puttade bort honom direkt men sa inget. Det är nu i efterhand jag funderar på om han gjorde det med avsikt eller inte. Det är inte direkt något jag mår dåligt av men det är något jag funderar över väldigt ofta. För det var ju utan min vilja? Right?
Han kan fortfarande ibland vara ganska klängig och jobbig, dessutom är det bara han jag känner på tyskan så jag har i princip inte någon annan att jobba/vara med.

Svar

Hej!

Du skriver att en kille i klassen satte huvudet emot ditt bröst vilket gjorde dig obekväm. Ni läser tyska tillsammans och han kan fortfarande vara klängig och jobbig. Du skriver att inte är något du mår dåligt av men samtidigt funderar du på det väldigt ofta och vet inte heller om det var avsiktligt. Det är inte ovanligt att känna som du gör när någon går över ens gränser och det är så klokt och modigt att du berättar.

Jag kan tyvärr inte uttala mig om vilken rubricering detta skulle få, men det handlar om sexuella trakasserier/kränkning. Det är aldrig okej att röra någon annans privata delar eller röra överhuvudtaget utan att fråga först och få ett okej. Oavsett vilken avsikt han hade, så var det inte okej. Jag förstår att du fortsatt fundera över detta. Kom ihåg att det inte var ditt fel, att det är han som gjort fel och borde veta bättre.  

Det kan vara svårt av olika anledningar att säga något just i den stunden, ibland kan man bli så chockad att man inte riktigt vet vad man ska säga, men samtidigt så var du ju tydlig med vad du tyckte om det han gjorde, det var modigt av dig som tydligt visade att inte var okej genom att putta bort honom. Hur skulle det kännas att prata med någon vuxen om detta, eller att prata med honom och tala om att detta inte var okej. Räcker inte det så är det lärarnas ansvar att skydda ifrån detta och se till att det inte fortsätter. Om detta är något som fortsätter så borde du prata med en vuxen, kanske en lärare eller någon annan i din omgivning du litar på. Fungerar det ändå inte så kan du polisanmäla, och det kan du få hjälp med av en tjejjour om du inte har någon annan vuxen du litar på.

Du är alltid välkommen att kontakta en jour om du vill prata mer. Ta hand om dig <3

/Tjejjouren.se