Sår efter oskyddat samlag

För ungefär en vecka sen blev jag väldigt full och en kille hade sex med mig även fast jag inte ville det. Han tryckte ner mig och det gjorde ganska ont till en början och vi hade inget förspel. Efter händelsen blödde jag lite i cirka 2 dagar och nu en vecka efter så har jag upptäckt en spricka i mellangården. För övrigt känns min hud ganska irriterad och kliar lite runt om slidöppningen. Min fråga är: kan sprickan tyda på en könssjukdom? Som exempelvis herpes eftersom det var oskyddat? Jag har dock inte fått några ”herpesvårtor” och de enda symptomet är sprickan och att huden är irriterad. Är det vanligt med sprickor runt slidöppningen om man exempelvis har samlag utan att förspel och om man inte är upphetsad eftersom man inte vill egentligen.

Svar

Hej!

Så modigt och bra att du hör av dig till oss.

Du berättar att en kille hade sex med dig fastän du inte ville, efter det blödde du lite i två dagar och du har upptäckt en spricka i mellangården och undrar om det kan tyda på en könssjukdom.

Det du berättar att du har varit med om är vad vi och enligt lagen kallas för våldtäkt. Bara för att man blir berusad så betyder INTE det att någon kan ha sex med en mot ens vilja, det räknas som våldtäkt och kan polisanmälas. Det finns en samtyckeslag i Sverige som innebär att sex ska vara frivilligt. Om den personen man har sex med inte aktivt visar att man vill så begår man ett övergrepp. Det går inte att kräva sex eller hångel av någon, det är något alla inblandade parter ska samtycka till.

Dina sprickor i slidöppningen beror antagligen inte på att du inte haft förspel utan att du blivit påtvungen något som inte är ok, för att man kan hoppa förspel om man är upphetsad. Om man inte är upphetsad då kan man få skador i underlivet.

Du berättar att du är orolig över att du kan ha fått en könssjukdom, det enda sättet att få ett säkert svar på det är att göra en undersökning hos en gynekolog eller barnmorska. Vissa könssjukdomar kan man ha även om man är symptomfri i olika perioder.

Du är otroligt modig som skrivit till oss och berättat vad du varit med om. Hur har du mått efter händelsen? Har du berättat för någon annan? Finns det någon du kan berätta för som kanske kan följa med dig på en undersökning till vårdcentralen eller ungdomsmottagningen? Även där kan du prata med någon professionell om det du har varit med om. Om du vill det kan de även hjälpa dig att göra en anmälan, men bara om du vill, du måste inte berätta.

Det som har hänt dig är inte okej och du förtjänar att få må bra och att dina gränser alltid ska respekteras i alla situationer! Du är välkommen att kontakta en jour om du vill prata mer. Det finns även flera jourer som arbetar just med att ge stöd till tjejer som blivit utsatta för sexuellt våld som t.ex. Förening storasyster. Tveka inte att höra av dig.

Ta väl hand om dig. <3

/Tjejjouren.se