När traumat kommer tillbaka

Hej!
Jag blev utsatt för ett sexuellt övergrepp av en betydligt äldre man när jag var sjutton år, och sedan våldtagen av en kille som var två år äldre än mig. Detta är snart nio år sedan. Jag berättade ingenting för någon fram tills för två år sedan, när traumat bubblade upp och tog över, och jag blev sjukskriven för PTSD. Jag gick i terapi på ungdomsmottagningen, och fick där traumabearbetning.

Problemet är att det alltid kommer tillbaka. Jag anmälde aldrig. Jag ville bara att det skulle ta slut. Jag vill fortfarande att det bara ska ta slut. Men det är som att den där morgonen alltid kommer tillbaka, min hjärna fortsätter spela upp snuttar av övergreppen när jag ska sova, när jag har mens och är extra känslig, när jag är stressad. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag är för gammal för att gå till ungdomsmottagningen nu, borde jag söka hjälp på annat sätt? Borde jag gå i ännu mer trauma bearbetning? Borde jag anmäla? Jag vill inte bidra till mörkertalet bland sexuella övergrepp och våldtäkter. Jag vill inte att dom ska kunna göra samma sak mot någon annan. Men jag vet inte om jag vågar, jag vill verkligen inte dra upp det här till ytan igen. På samma gång är det kanske viktigt att anmäla, även för min egen skull.

Jag känner mig så ångestfylld, och jag vet inte vart jag ska vända mig. Jag är så trött på att det här tar upp tid och energi i mitt liv, när jag bara vill gå vidare.

Svar

Hej!

Jag vill börja med att säga att du är jättemodig som skriver till oss och berättar om det du har varit med om.

Om jag förstår dig rätt så har du varit med om övergrepp/våldtäkt som har lett till att du har drabbats av PTSD. Detta hände för nio år sedan. Du har inte anmält och du pratade första gången om det första gången för två år sedan. Du undrar om du ska söka vård hos någon annan än ungdomsmottagningen då du mår dåligt och upplever att traumat fortfarande kommer tillbaka. Du undrar också om du borde anmäla övergreppen på grund av att du inte vill bidra till mörkertalet bland sexuella övergrepp och våldtäkter, men känner samtidigt att det skulle vara väldigt jobbigt och dra upp fler jobbiga känslor.

Först och främst så tänker jag att du absolut borde söka vård om du fortfarande lider av PTSD. Även fast du redan har gjort en behandling så är det viktigt att du fortsätter få behandling om det kommer tillbaka. Du beskriver att alla dessa tankar och känslor tar upp din tid och att du vill gå vidare och det är viktigt att du vet att det finns hjälp att få. Det går att söka vård både via primärvården och via psykiatrin. Dom är duktiga på att hjälpa personer som lider av PTSD. Mår man dåligt är det viktigt att man får hjälp och det finns hjälp för dig att få.

Gällande frågan om du borde anmäla så är det helt upp till dig. Jag förstår dina tankar kring att du inte vill bidra till ett mörkertal, men samtidigt så är det inte ditt ansvar att axla. Du som har blivit utsatt har ingen skyldighet att anmäla om du inte vill det. Om du vill anmäla tänker jag att du ska göra det för att det skulle kunna ge dig upprättelse, men att anmäla och samtidigt uppleva att du utsätter dig själv för något väldigt jobbigt är inte något du ska tvinga dig själv att gå igenom för någon annans skull. Vill du anmäla så finns det stöd att få under rättsprocessen hos kvinnor och/eller tjejjourer, den informationen kan du få hos polisen om du väljer att anmäla.

Jag tänker att det viktigaste är att du får fortsatt hjälp med att bearbeta ditt trauma och att anmälningen ska göras om du känner att du vill det och det är helt ditt val. Kanske har du någon i din närhet som kan stötta dig i att ta kontakt med vården och eventuellt polisen. Jag hoppas att detta svar kan vara till hjälp för dig.

Ta hand om dig och skriv igen om du undrar något!

/Tjejjouren.se