Utnyttjad

Hej jag har den senaste tiden fått flashbacks dels från min barndom men också de senaste ungomsåren. Saker som jag nu i efterhand ju mer jag tänker på det inser att jag mår väldigt dåligt över.

För 4 år sedan vart jag drogad av en bekant som är äldre än jag. Jag har aldrig tappat kontrollen över mina gränser sexuellt. Jag är helt säker på att han drogade mig. Han fotograferade mig. Jag klädde av mig och (jag skäms så mycket) vek ut mig rätt ordentligt framför kameran. Dessutom hade vi, samt två andra tjejer sex samtidigt som han då också tog bilder.

Dagen efter hade jag sån ångest att jag först skrattade bort det. Som att detta är sånt som händer och att det är kul. Under en lång tid kunde jag inte sluta tänka på det och jag försökte be honom ta bort bilderna. Hans svar på min önskan var att om jag tar fler tar han bort dem gamla. Jag såg mer över min bästa väns bilder att dem försvann och jag började till och med förtränga att händelsen var obehaglig för mig. Jag spelade med som att jag var bekväm i att vika ut mig och ställa upp på vad som helst. FYFAN vad jag kände skam egentligen. Och otroligt paranoid för att bilderna skulle hamna på nätet. Jag har alltid varit återhållsam sexuellt så jag kunde inte förstå hur det var möjligt att jag betedde mig såhär nu.

Nu efter 4 år och i samband med metoo samt att fler vågar prata om sånt här inser jag att jag blivit utnyttjad. Jag har inte vågat erkänna detta då jag skämts för mycket. Jag har hela tiden känt att det var mitt fel och att jag får skämmas samt svälja hela situationen.

Nu känner jag mig så otroligt rädd och orolig för framtida möten med män. Att dem ska utnyttja min svagare position. Jag tänker på alla som drabbas av detta och värre. Jag skulle vilja veta hur jag ska kunna hantera en situation där jag känner mig utsatt. Jag vill höja rösten mot dem som tror de kan fortsätta på samma, vidriga vis. Men hur??

Svar

Hej!

Vad starkt att du skriver till oss.

Du berättar att du blev drogad av en man som utnyttjade situationen genom att ha sex med dig, fotografera dig och andra tjejer när ni hade sex, förstår jag dig rätt? Det är väldigt allvarligt och ett grovt brott han gjort sig skyldig till. Du skulle kunna polisanmäla honom om du vill, kan och orkar. Det kan leda till att han blir åtalad, eller kanske leder det inte till något, men det kan kännas bättre att du har polisanmält det för din egen skull.

Det låter som att den här mannen manipulerade dig och fick dig att göra saker som du inte alls var bekväm med. Döm inte dig själv: det kan vara otroligt svårt att säga nej till en person som manipulerar, i synnerhet om du första gången drogades och försattes i en maktlös och utsatt situation. Han kunde utnyttja din utsatta position vid andra tillfället och det är han som bär skulden.

Att du tar upp detta först nu är inget konstigt. Många har, precis som du, fått ett uppvaknande i och med #metoo, en förståelse för att skammen inte ligger hos den som blivit utsatt utan hos den som begått övergreppet. Du är långt ifrån ensam om att ha varit med om det här. Det finns tyvärr många som är rädda för att bilder på dem ska spridas på nätet. Om det skulle vara så att bilderna kommer ut, så kan du polisanmäla det också.

Jag uppfattar det som att du har reflekterat en hel del kring detta och insett att du mår dåligt över det som hänt. Tror du att det kan vara läge att kontakta en kurator, vården eller psykolog, någon som kan hjälpa dig att bearbeta det som hänt och dina rädslor inför framtida möten med män? Självklart kan du även kontakta närmsta tjejjour för att prata med och få stöd av tjejer som fattar vad du går igenom.

Om du vill kan du bli medlem i en tjejjour och ordna demonstrationer, skriva debattartiklar, skapa ett särskilt konto på instagram eller vad som helst, för att bekämpa såna som mannen som begick övergrepp mot dig. Tjejjourer är vana vid att bedriva olika slags kampanjer och kan hjälpa dig att kanalisera din frustration. 

Genom att prata om det du varit med om, har du tagit viktiga steg mot att må bättre. Du är så klok som insett att skammen inte är din. Fortsätt så!

/Tjejjouren.se