sexuella övergräp

Är det en våldtäkt även om man är ihop med personen som man har sex med? När jag inte vill

Svar

Hej!

Vad modigt och bra att du hör av dig till oss.

Ja, det är våldtäkt oavsett vilken relation du har till den som gör övergreppet. Våldtäkt kan begås av vem som helst, inte bara "okända personer i mörka parker".

Bara för att man är tillsammans med någon, har man inte rätt till sex. Det spelar ingen roll om man har haft sex med varandra eller andra innan, varje gång du har sex ska det finnas samtycke. Du ska också närsomhelst kunna avsluta sexet om du inte vill. Det går inte att kräva sex, hångel, kramar eller vad som helst av någon annan människa. Sex är något man har för att njuta tillsammans, det ska vara något alla inblandade parter vill och samtycker till. Samtycke betyder att man alltid ska kolla av att den man ska ha sex med faktiskt vill ha sex.

Du har all rätt att säga nej och om din partner inte accepterar det, begår hen ett brott. Det kan hen polisanmälas och dömas för. Om du behöver hjälp med en polisanmälan eller prata kan din lokala tjejjour hjälpa dig. 

Om du är rädd för att säga nej och orolig för konsekvenserna om du nekar sex, så låter det som att relationen är dålig för dig. Du ska inte behöva ha det så. I en kärleksrelation bryr man sig om varandra, lyssnar, stöttar och respekterar. Om din partner vägrar att ändra sitt beteende eller ger dig skuldkänslor, är det nog dags att göra slut. Du förtjänar en relation som får dig att må bra!

Du är välkomen att höra av dig igen. Kram!

/Tjejjouren.se