Ångrat sex

Hej, jag är en tjej på 14 år och ska fylla 15 snart. För nån dag sen var jag hemma hos en kille som är 2 år äldre än mig (17år) och jag hade bara träffat honom en gång innan när det var fest där. Han bor själv så jag kom hem till honom och vi snackade, lyssnade på musik mm. Efter ett tag börja han ta på mig osv vilket jag inte störde mig på. Men efter ett tag började han dra ner mina byxor och det slutade med att han pullade mig. Jag var väldigt osäker o ville inte riktigt men vågade inte säga nej. Vill även tillägga att jag är oskuld med har blivit pullad en gång innan av mitt ex. Nu har jag en grov ångest och vet inte vad jag ska göra, ångrar så mycket att jag lät det hända. Hur ska jag bli av med min ånger?

Svar

Hej!

Vad bra och modigt att du vänder dig till oss med dina frågor! 

Du känner ånger och mår dåligt över att en kille pullade dig häromdan, är det rätt uppfattat? 

Det låter som att du har skuldkänslor över att du "lät" honom pulla dig, stämmer det? Att du borde ha sagt nej? Ibland är det svårt att säga nej. Man vill inte förstöra stämningen, eller behöva höra tjat. Ibland kanske man till och med är rädd för hur den andra personen ska reagera om hen blir avvisad. Tänk om hen blir arg? Tänk om hen inte vill träffa mig mer? Eller kommer hen bli våldsam?

Vi vill gärna vara till lags, i synnerhet i våra relationer. Vi vill inte skapa en scen eller vara tråkiga, hellre göra den andra personen nöjd. Men efteråt kan det kännas fel. Varför gjorde jag det, varför sa jag inte nej, jag ville inte att det skulle hända. 

Om han pullade dig mot din vilja, om han inte kollade att du var med på det eller struntade i din åsikt; då är det han som gjort fel och borde vara den som ångrar sig. Att pulla någon utan samtycke är olagligt. Det är hans ansvar att försäkra sig om att du vill och är bekväm med situationen.

Om han inte gjort det, har han begått en brottslig handling och du skulle kunna polisanmäla honom. Att du dessutom inte fyllt 15 gör saken än allvarligare. Det är olagligt att ha sex med/pulla någon under 15, oavsett samtycke. 

Det finns ingenting du behöver ångra. Du har inte gjort något fel eller skamligt. Det är snarare så att han som 17-åring har utnyttjat att du är yngre och inte vågar säga ifrån, något han borde fattat i situationen. 

Just nu känns det antagligen jobbigt och du vill inget hellre än att ha det ogjort. Du kanske kan prata med en kurator på din skola? Ofta känns det bättre efter att en lättat sitt hjärta och satt ord på vad en varit med om. Där kan du få stöd och styrka att våga polisanmäla killen eller säga till honom att det var fel det han gjorde. Förklara för honom att det är olagligt det han gjort. Att han måste försäkra sig om att den han pullar är med på det och vill bli pullad. 

Kom ihåg att du inte bär skulden! 

/Tjejjouren.se