Våldtagen

Jag är nu 32 år mår psykiskt dåligt över va min bror en gång i livet gjort våldtog mej från jag va 8 till 16 å han 18-26 han van ej fylla 26 så dog han mår skit över de knappt pratat om de under mitt liv. Kommer aldrig från skallen sen har jag en annan bror som råkade ut för insest som alla mina syskon gjort osäker själv om jag blivit utsatt men den andra bror alkis jag va hälsa på fick reda på van sent i livet men ville lära känna han mera åker hälsa på han våldtar mej mår sämre av dej vart vänder jag mej kan knappt prata med psykologen min om detta får sådan panik ångest över de

Svar

Hej!

Vad modigt att du vänder dig till Tjejjouren.se!

Du skriver att du är 32 år gammal och att du under flera år under din uppväxt blev utsatt för våldtäkter av en av dina bröder som var äldre än dig. Om jag förstår ditt mail rätt så avled han innan han skulle fylla 26 år, men du har nu fått kontakt med en annan bror som nu våldtar dig. Stämmer det? Du skriver att du knappt kan prata med din psykolog eftersom du får panik och ångestkänslor.

Först skulle jag vilja säga att det är jättebra att du har kontakt med en psykolog. Det tror jag är mycket värdefull och viktig kontakt. Även om du upplever det svårt att prata med din psykolog om att du blivit och blir utsatt för sexuella övergrepp så tror jag verkligen att det är viktigt att du berättar, psykologer har lång utbildning om samtal och bemötande. Och du ska kunna vara trygg med att de ska kunna hantera samtal om sexuella övergrepp på ett bra sätt. Att berätta om sina erfarenheter är viktigt dels för att kunna bearbeta det som hänt och dels för att få hjälp och kraft att kunna ändra på hur situationen är nu. Det kan vara ett långsiktigt arbete, men det är värt det!

Om jag förstår rätt så frågar du också efter råd om vart du kan vända dig för hjälp. Vi på Tjejjouren har stödverksamhet både via frågelåda, chatt och telefonsamtal. Här kan du se vilka tjejjourer som har öppet vilka dagar: tjejjouren.se/kontaktajour. Novauset erbjuder stöd inriktat på just sexuella övergrepp. Här kan du läsa mer om dem: https://www.novahuset.com, de har exempelvis chatt tisdag, torsdag och söndag kl. 19-21.

Våldtäkt är ett brott och jag skulle vilja uppmana dig att polisanmäla din bror som nu utsätter dig. Han får inte göra så mot dig, det är olagligt. I en akut situation kan du ringa 112, det går också att ringa 114 14 för att få kontakt med polisen i mindre akuta situationer.

Jag skulle vilja uppmana dig att skriva ned vad som hänt, anteckna datum, plats och beskriv situationen då du blivit/blir våldtagen. Om du får fysiska skador på kroppen är det bra att helst fotografera dem, det går också att beskriva dem i text. Det här är viktigt att göra då det underlättar/förbättrar polisens arbete och du stärker din berättelse om vad som hänt. Även om du inte vill göra en polisanmälan nu är det bra att ha detta sparat till senare.

Jag skulle vilja veta mer om dig och ditt liv. I vika situationer träffar du din bror, kan du undvika att träffa honom eller kan du ha någon med dig när du träffar honom? Har du någon i din omgivning som du känner förtroende för? Det kan vara andra släktingar, vänner, tidigare klasskamrater eller grannar exempelvis. Skulle du vilja berätta för den personen? Kan den hjälpa dig på något sätt tror du?

Våldtäkt kan innebära hemska upplevelser och det kan kännas tungt och hopplöst. Men jag vet att det går att leva ett bra och härligt liv även om en blivit utsatt. En kan behöva hjälp och stöd på vägen dit, men det går att förändra hur allt känns nu. Du har all rätt att leva och må bra, och vara fri från övergrepp. Du är modig som tagit kontakt med oss på Tjejjouren.se!

Ta hand om dig!

//Tjejjouren.se