Är det ett brott?

Igår kväll träffade jag en kille. Han frågade om han fick kyssa mig men jag sa att jag helst inte ville. Sen så kramade han mig och började kyssa mig på kinden och försökte komma åt munnen. Jag puttade bort han och höll lite avstånd. Han frågade om han bara fick krama mig och han lovade att inte kyssa mig eller något sånt. Jag trodde på han och han fick krama mig. Han började kyssa mig på kinden igen och kom åt till typ halva munnen. Sen så tog han mig på rumpan så jag puttade bort han och började backa bort. Jag sa åt han att hålla avstånd ifall han ville prata. Så han höll avstånd och sen så bråkade vi typ. Inget mer hände efter. Men jag undrar om detta kan ses som ett brott? Jag är 14 och den där killen är över 18...r det ett brott och kan man anmäla det hos polisen eller finns det något annat man kan göra?...

Svar

Hej!

Vad bra och modigt att du vill höra av dig till oss med din fråga!

Det du varit med om är absolut inte okej, och den här killen borde verkligen ha respekterat dina gränser och ditt nej. Du berättar att du flera gånger sa och visade för honom att du inte ville men att han inte respekterade det. Du sa att du inte ville, du puttade bort honom, du höll avstånd och du fick honom att lova att inte försöka kyssa dig. Jag tycker att du var jättetydlig och väldigt modig som på så många sätt visade att du inte ville.

Det är olagligt att försöka kyssa och ta på någon när de inte vill, det han har gjort är fel. I Sverige har vi också en lag som finns för att skydda alla under 15 år. Lagen säger att om någon är över 15 år och försöker kyssa eller ta på någon som är under 15 så kan den anmälas för sexuellt ofredande. Så du har helt rätt i din undran; det kan absolut anmälas.

Har du berättat för någon mer än oss om vad som hänt? Finns det kanske någon i din närhet som du skulle vilja ta med dig när du anmäler, eller som kan hjälpa dig ringa polisen ifall att du inte vill vara ensam när du gör det? Om du vill prata mer med oss om vad som hänt, eller vill veta mer om hur en anmälan går till, är du hemskt välkommen att höra av dig igen här i frågelådan, på mejl, chatt eller telefon. Ingen förtjänar att få sina gränser överskridna och vi på jouren finns här för dig. Kram!

/Tjejjouren.se