Sexuella bilder vidarebefordrade

Hej!
Min fjortonåriga dotter har blivit pressad att skicka sexuella bilder på sig till en kille i 15 års åldern. Han har försökt pressa henne på att skicka grövre bilder men även försökt att få hennes kompisar att skicka bilder genom att säga att han har dessa på henne. Idag har han kontaktat en tjej i min dotters klass och skickat bilderna till henne. Är detta lagligt?

Svar

Hej,

Du skriver att din fjortonåriga dotter har blivit pressad att skicka sexuella bilder på sig själv till en 15 årig kille. Du berättar även att han försökt pressa henne att skicka grövre bilder samt att han utpressat hennes kompisar att skicka bilder genom att säga att han har bilder på henne. Han har även kontaktat en annan tjej i din dotters klass och skickat bilderna till henne. Du undrar om detta är lagligt

Det du berättar om är inte lagligt och är ett väldigt allvarligt brott som bör hanteras omedelbart. Han bryter mot flera lagar som till exempel utpressning och olaga integritetsintrång. Att flickorna är 14 år gör också att bedömningen kan uppfattas som mer allvarlig då de inte fyllt 15 år. Be din dotter och hennes kompisar att ta skärmdumpar på meddelandena som ni kan visa för polisen. Detta fungerar som bevis och gör det lättare att göra en polisanmälan. Det är polisen du ska vända dig till angående detta. Du kan även ta hjälp av skolan med rådgivning om du känner att du vill ha support.

Ta hand om er <3