Våldtäkt?

Igår var jag på en fest, vilket ledde till att jag blev väldigt berusad. Jag följde med min ”pojkvän” hem och skulle sova där. Hela vägen hem bar han min väska och jag sa att jag ville sov minst 10 gånger. När vi kommer hem till honom lägger jag mig i sängen och däckar direkt. Jag var fortfarande väldigt påverkad men medveten om vart jag var. Han väckte mig efter nån minut och sa att jag kunde inte sova med mina kläder på,sen tog han av mina jeans. Jag minns att vi började hångla med att jag hela tiden halvsov och orkade inte hålla mina ögon öppna. Han tjatade hela tiden om att vi skulle ha sex, att jag var ”skyldig” honom det för han bar min väska hela vägen hem, han sa att efter kunde jag få sova. Jag sa nej och somnade, jag vaknar senare av att hans hand är innanför mina trosor jag tar bort den och sedan somnar jag igen. Efter ett tag vaknar jag igen av att jag ligger på magen och att han tar mig bakifrån, jag sa att jag inte ville och då sa han att jag precis sagt ja, jag sa igen att jag inte ville men han fortsatte och sa att han visste vad jag ville och vad jag tycker om. Jag halvsov igenom allting och jag var väldigt påverkad, jag kommer inte ihåg att jag sagt ja, bara nej.
Jag vågar inte prata med honom om det. Jag vill inte anmäla det för att jag är rädd att nån ska tro att jag ljuger eller att de inte finns några bevis. Vad ska jag göra? Blev jag våldtagen eller sa jag ja utan att minnas det?

Svar

Hej, vad modig du är som vågar skriva till oss.

Du skriver att du har varit på fest och att du där blev full. Efter det så gick du hem med din "pojkvän" och att du flera gånger vaknade av att han hade handen innan för dina trosor och tog dig bakifrån trots att du sade nej. Du undrar nu om det var en våldtäkt och vad du ska göra.

Från polisens hemsida där det finns information om våldtäkt så står det följande: "Våldtäkt är ett av de allvarligaste sexualbrotten. Den som med våld eller hot tvingar en annan person till en sexuell handling som är allvarligt kränkande döms för våldtäkt till fängelse i lägst två och högst sex år. Straffet för grov våldtäkt är fängelse i lägst fyra och högst tio år. Den sexuella handlingen kan vara samlag, men också andra sexuella handlingar som på grund av tvång eller andra omständigheter är allvarligt kränkande kan leda till att en person döms för våldtäkt. Den som utnyttjar någon som sover, är medvetslös, berusad eller påverkad av annan drog, psykiskt störd, sjuk eller på annat sätt är i särskilt utsatt situation döms också för våldtäkt".
Som du kan se så är man i en särskilt utsatt situation när man sover och/eller är berusad. I de tillstånden är man inte kapabel att visa samtycke till sex.

Det spelar ingen roll att om du sagt ”ja” innan till att ha sex. Man har alltid rätt att ångra sig och säga nej. Som du skriver till oss har du dessutom uttryckligen sagt nej till att ha sex med honom under tiden det skedde. Den som vill ha sex bär ansvaret för att försäkra sig om att den andra också vill ha det. Det är alltså inte ditt ansvar att reagera med t.ex. skrika eller kämpa emot. Det som din "pojkvän" har gjort mot dig är inte okej och räknas som en våldtäkt. Ingen har rätt att utsätta dig för det. Det är din kropp och du har rätt att bestämma över den och huruvida du vill sex eller inte.

Om du vill prata med någon om detta så kan du vända dig till kvinnojouren Alla Kvinnors Hus som har en verksamhet som heter Samverkan för sexuellt utsatta. Numret dit är 08-644 09 20 och samtalet är kostnadsfritt och du kan vara anonym om du vill. Du kan också vända dig till Novahuset eller 1000möjligheter som är specialiserade på att prata och ge stöd angående sexuellt våld. Hos dem finns det möjlighet att både chatta och ringa. Såklart får du självklart höra av dig till oss igen på Tjejjouren.se också!

Förutom att det är väldigt modigt att du har hört av dig till oss är det också väldigt bra att du har formulerat för dig själv vad du har varit med om. Genom att sätta ord på din upplevelse kan du lättare bearbeta vad som har hänt så att du kan gå vidare från vad som har hänt dig. 

Om du vill ha hjälp med något mer eller vill ha ytterligare tips så är det som sagt bara att höra av dig till oss på Tjejjouren.se igen! Massa styrka och värme till dig.

Ta hand om dig! /Tjejjouren.se