Anonym

okej så detta är grymt förvirrande och har aldrig tänkt på händelsen i detta perspektiv. Har alltid skämts och aldrig sagt det till någon. När jag var liten så hade mina föräldrar kompisar med en son som var ca 3 år äldre än mig. Jag vet inte hur gammal jag var när detta pågick men jag kommer ihåg att jag var 9 år en gång men det hade pågått längre än så. Kan tänka mig kanske sen jag var 7-8 år, vet inte heller när det slutade. Jag kommer inte ihåg alla detaljer för det var länge sedan och jag har förträngt de under många år (är 17 nu). I allafall, det började väll typ med att vi körde sanning eller konsekvens och senare utvecklade han denna lek till något sexuellt. Kommer ihåg att det var många tillfällen som vi körde denna "lek" och jag minns även att han sa att jag var feg för att jag tog sanning hela tiden och att jag aldrig nämnde sexuella saker utan andra saker som var mer normalt för en 8-åring att säga (han var väll ca 11år eller något), så jag började ta konsekvens. Jag kommer inte ihåg allting men jag vet en gång att han sa att han skulle känna på/i mitt könsorgan, jag vet att jag sa att jag inte ville men han övertalade mig och sa typ att det bara skulle vara typ 3 sekunder. Jag bad honom flera gånger att sluta och han lyssnade tillslut, det gick ju inte lång tid men det gick över de 3 sekunder han sade. (Kommer inte ihåg vad det var han gjorde, om han tryckte upp fingrarna i mig eller bara hade dom där och kände typ) Jag har också svagt minne av att han ska ha visat sitt könsorgan för mig och bett mig röra vid det, kommer dock inte ihåg mer. Såna händelser hände ofta, alltid inlåsa i hans rum, han som tog intiativ och jag sa emot men det hände väll ändå eller vad man ska säga. Killen var ju mer välutvecklad runt det sexuella med föräldrar som var för öppna och han själv kollade porr, han tvingade mig att kolla någon gång också. Igår var första gången som jag faktiskt ändrade syn på detta från att tycka att jag var dum och skämdes över det jag gjort, till att fundera på om detta räknas som sexuell utnyttjning eller något annat. Vad skulle detta kallas? Var det mitt fel när jag kommer ihåg att jag sa nej och att jag inte ville men att han övertalade mig? Eller var det någon form av utnyttjning?

Svar

Hej!
Vad modig du är som hör av dig till oss med dina tankar och funderingar.

Du skriver att under många år när du var yngre så blev du vidrörd på ett sexuellt sätt av en 3 år äldre kille i din närhet. Du beskriver att ni lekte sanning och konsekvens och att han tog sexuella initiativ trots att du sa emot. Du berättar att du känt skuld och skam och aldrig berättat det för någon. Du skriver att du nu har fått en ny syn på det som har hänt dig och funderar på om du kan ha blivit sexuellt utnyttjad. 

Först och främst vill jag påpeka att det han gjorde mot dig var fel och absolut inte ditt fel. Att pressa någon till sexuellt samtycke är aldrig okej och det är ett sexuellt övergrepp. Det kan vara svårt att veta vad som är rätt och fel när man är så pass ung. Det är vanligt att känna skuld och skam när man har blivit utsatt för sexuella övergrepp så det är inte konstigt att du har känt så. Den riktiga skulden och skammen hör hemma hos förövaren eftersom det är han som gjort fel. Det är bra att du har börjat se det ur en annan synvinkel och lagt ifrån dig skammen, för skammen är hans att bära.
Det kan hjälpa dig att prata med någon om detta. Finns det någon vuxen du kan prata med om det här? Finns det någon kurator på din skola? Om du vill kan du alltid vända dig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Där finns det kuratorer som är jättebra samtalsstöd. Du ska inte behöva bearbeta detta ensam.
Du kan alltid höra av dig igen till oss på Tjejjouren!

Ta hand om dig! <3