Anonym

Hej!
I helgen var jag ute med några kompisar och var på väg hem, då mötte jag en kille jag tidigare träffat som jag tycker är trevlig och så. Han är ganska mycket äldre än mig och när vi sist sågs för något halvår sedan hade vi sex. Jag minns hur han gjorde saker jag tyckte var obehagliga, till exempel tog han strypgrepp runt min hals ett par gånger och jag var rädd och sa åt honom att sluta, men sen gjorde han det igen. Han var väldigt dominant och hårdhänt och verkade tända på det. Jag var rädd när det hände i höstas men tror att jag bara förträngde det hela och såg det inte som ett övergrepp även fast jag tror det på några sätt var det?

När vi träffade på varandra i helgen gick vi en promenad, vi gick in i en park och han började närma sig mig och kyssa mig, först blev jag förvånad men gick med på det han gjorde först. Sen började han ta på mig under kläderna och jag sa ifrån ett par gånger men han började göra samma sak igen tätt inpå. Jag gav med mig eftersom jag blev lite rädd för vad han annars skulle kunna göra. Sen klädde han av mig och jag gjorde inte direkt motstånd även fast jag tyckte det var obehagligt. Sen blev det värre, då tryckte han ned mig på knä och höll fast mina armar och ville att jag skulle suga av honom, jag tyckte det var både läskigt, äckligt och obehagligt och jag gjorde ganska tydligt motstånd, detta hände två gånger. Sedan tog han ned mig på marken och började ha sex med mig. Jag sa ifrån på en sak han gjorde vilket han i första hand inte brydde sig om, så jag fick säga ifrån två gånger. Sedan var jag bara så rädd för vad som skulle hända om jag skulle försöka smita därifrån eller göra mer motstånd så jag bara lät honom göra det han gjorde. Efteråt berättade jag att jag inte tyckte det var okej det han gjorde, jag var helt skakig och chockad av händelsen. Han sa att han inte uppfattat det och att hans erfarenheter var att tjejer gillade att han var dominant och hårdhänt mm. Han bad om ursäkt flera gånger och sa förlåt. Men jag känner mig fortfarande så äcklad och rädd för det som hände, jag känner också så mycket skam och skuld över mig själv och jag är rädd för att träffa på honom igen. Nu undrar jag vad detta skulle kunna klassas som? Ett övergrepp? våldtäkt eller sexuellt tvång? Borde jag anmäla detta till polisen?
Eftersom jag gick med på vissa saker han gjorde men gjorde motstånd på andra saker han gjorde vet jag inte om det är ett brott han gjort?

Tack för att ni finns!

Svar

Hej!

Vad modig du är som hör av dig efter att ha varit med om något så obehagligt som att inte bli respekterad. Jag finns här och ska försöka hjälpa dig att reda ut det här. Du skriver att du stötte ihop med en kille som har träffat en gång förut. Ni träffades första gången för ett halvår sen och då hade ni sex. Du tyckte att han betedde sig obehagligt och lyssnade inte på dig när du sa att du inte ville att han skulle ta stryptag på dig. Efter den här upplevelsen var du rädd och nu funderar du på om det inte var ett övergrepp som du var med om.

Sedan skriver du vidare om att ni sprang på varandra i helgen igen. Ni promenerade och du gick med på att kyssas, men när han började att ta på dig under kläderna så ville du inte det. Du sa det flera gånger till honom. Han lyssnade inte på dig utan tog tag i dig och ville att du skulle suga av honom. Du gjorde motstånd men han brydde sig inte om det. Efter ett tag slutade du att göra motstånd för att du blev rädd. Du uppfattade situationen äcklig och läskig.

Efteråt berättade du för honom hur du hade upplevt situationen. Han sa då att han inte hade förstått att du inte ville. Han trodde att tjejer gillade att han var dominant och hårdhänt.

Nu känner du skuld och skam över situationen och funderar vad som egentligen hände och om det är ett brott som kan polisanmälas.

Jag förstår att den här händelsen har rört upp upp många känslor hos dig. Först och främst vill jag understryka att du inte har någon som helst skuld i det som har hänt. Det här är inte ditt fel! Killen som du har träffat ett par gånger har ett ansvar att lyssna på dig när du säger eller visar att du inte vill.  Han gör ett misstag när han påstår att tjejer gillar att han är dominant och hårdhänt. Även om hans tidigare sexpartners måhända har gillat det så är det fel av honom att anta att också du gör det. Konsekvensen av hans tanke blev att han utsatte sig för en sexuell situation som gjorde dig rädd och äcklad.

Det är också väldigt vanligt att det tar tid att förstå vad man har blivit utsatt för. Många förtränger vad de har blivit utsatta för. Vissa mår väldigt dåligt och får ångest. Många känner skuld och skam, precis som du gör. Du skriver om första gången ni träffades och funderar på om det var ett övergrepp du utsattes för redan då. Han fick veta att du inte ville att han skulle ta stryptag på dig men ändå fortsatte han att göra det. Därmed kränkte han din vilja och din rätt att betämma över din kropp. Känner du att det var ett övergrepp så är det också det.

Att du slutade göra motstånd efter ett tag låter inte ett dugg konstigt. När man är utsatt för något obehagligt och blir rädd är det kroppens autonoma nervsystem som sätts i rullning. Vid såna situationer är det många som slutar att säga nej eller göra motstånd. Du har inte gjort något fel som inte vågade att göra mer motstånd än vad du gjorde.

Du funderar på om det du har varit med om är ett brott med tanke på att du delvis var med på det. Vad var du med på förutom kyssarna? Att vara med på kyssar betyder inte att man vill ha sex. Att vilja ha sex på ett sätt betyder inte att man är med på att ha det på ett annat sätt. Oavsett vad du var med på har du alltid rätt att säga nej eller visa att du inte vill. Det här är något som alltid ska respekteras. 

En våldtäkt behöver inte vara ett penetrerande samlag utan kan vara att bli påtvingad sexuell beröring eller att tvingas utföra oralsex. Många förövare uttnyttjar tjejer som just är unga. Ofta är förövaren dessutom ingen främling utan en bekant eller vän/partner till det brottsutsatta.

Sexuella övergrepp är bland annan när någon tvingar någon annan till samlag eller utan samtycke tar på dens könsorgan. Jag vet ju inte hur gammal du är men det är alltid ett brott att göra något sexuellt med någon som är under 15 år. Lagen säger att både sexuella övergrepp och våldtäkter är en allvarlig kränkning och ett brott som därmed går att polisanmäla. Den som utför handlingen kan bli dömd till böter och fängelse.

Tyvärr polisanmäls väldigt få väldtäkter och övergrepp. Ännu färre går vidre till rätteggång och fällande dom. Trots det vill jag uppmuntra dig till att anmäla, även om jag respekterar och ställer mig bakom dig hur du än väljer att göra. Med dagens regler är det svårt att få en fällande dom. Om du skulle anmäla men det inte skulle leda till någon fällande dom är det du har varit med om fortfarande en kränkning och ett övergrepp mot dig. Börja inte tvivla på din uppplevelse!

Genom att anmäla kan du hindra honom att begå liknande handlingar mot någon annan. Skulle någon annan senare anmäla samma kille finns det också en chans att din anmälan hjälper henne eller rent av tas upp igen. Det är också viktigt för statistiken kring övergrepp blir mer sanningsenlig och därmed sätter press på politikerna att förändra lagstiftningen. På vår hemsida går vi noga igenom alla steg hur en gör en polisanmälan. Kopiera gärna webb-adressen och läs mer (https://tjejjouren.se/tjejguiden/utsatt/valdtakt-har-du-blivit-valdtagen). 

Oavsett om handlingen polisanmäls eller inte, och oavsett om den får en fällande dom eller inte, är det viktigt att du tar händelsen och dina känslor på allvar och söker hjälp. Det har du gjort genom att skriva hit vilket är ett bevis på att du tar det som har hänt och hur det påverkar dig på allvar. Det är bra att du är så handlingskraftig! 

Nästa steg, förutom att polisanmäla, kan vara att vända sig till skolsköterskan om du går i skolan. Är du under 18 år kan du också vända dig till Barn och ungdomspsykiatrin (BUP). Det finns annars organistationer såsom HOPP (www.hopp.org) och RCSI (www.rise-sverige.se) som är specialiserade på sexuella övergrepp. 

Hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor och tveka inte att höra av dig igen! Ta hand om dig! /tjejjouren.se