Anonym

Hej! Förra nyåret var jag och några tjejkompisar på en fest som hölls av en bekant till en av mina vänner. Killen i fråga var jättetrevlig och vi dansade och drack tillsammans under hela kvällen. Det var ganska mycket alkohol inblandat, vilket slutade med att jag däckade i hans säng. Efter ett tag vaknar jag till av att han tar av mig mina strumpbyxor och därefter för in sin i min, så att säga. Jag säger ifrån men kan inte göra något direkt motstånd då jag är såpass berusad, och han fortsätter. Sedan minns inte så mycket mer än att jag vaknar upp två gånger till av att han håller på, och jag har ingen makt att påverka situationen. Fick även reda på i efterhand att hans tjejkompis hade sett vad som pågick men vågade inte ingripa, så vet faktiskt inte om det var så illa som jag i dåläget och direkt i efterhand upplevde det som. Jag kände mig oerhört äcklig, skamlig, uppjagad och allt möjligt jobbigt efteråt. Händelsen har jag alltid förträngt och tyckt att jag överdrivit mina reaktioner. Att det kanske egentligen var okej, då jag inte gjorde särskilt mycket för att stoppa situationen. Rädd vet jag egentligen inte om jag var, utan kände mer obehag, eller kanske inte så mycket alls med tanke på i vilket skick jag var.
Jag har sedan det inträffade ofta grubblat över om det jag utsattes för klassas som våldtäkt eller inte, och skulle vilja få svar från er hur ni tänker.

Svar

Hej,

Så modigt och klokt av dig att höra av dig till oss!

Du berättar att du var på en fest förra året där du träffade en kille som du dansade med hela kvällen.  Du beskriver att det var ganska mycket alkohol inblandat och att du däckade i hans säng och att du efter ett tag vaknar upp av att han tar av dig dina strumpbyxor och för in sin kuk i din fitta. Du berättar att du säger ifrån men inte kan göra något motstånd då du är berusad och att han fortsätter trots detta. Du skriver även att du vaknar upp två gånger till av att han håller på med dig. Du berättar att du kände dig både äcklig, skamlig och uppjagad efteråt men att du har lyckats förtränga det hela och tyckt att du överdriver. Du grubblar över om det kanske var okej då du inte gjorde så mycket för att stoppa situationen och att du mest kände obehag. Du undrar nu om det du utsattes för klassas som våldtäkt eller inte.

För det första så vill jag säga att du är väldigt stark och modig som berättar om vad du har varit med om. Det du har varit med om är absolut inte okej och det klassas som våldtäkt. Alla sexuella handlingar som görs mot någons vilja är sexuella övergrepp! Du befann dig i ett tillstånd där du inte kunde uttrycka din vilja eller hade kraft att skydda dig och det utnyttjade denna kille. Du skriver att han har fått dig att känna dig äcklig och skamlig, vilket är vanligt när en har utsatts för ett övergrepp. Det är väldigt viktigt att komma ihåg att det är HAN som har gjort fel och att skulden ligger helt på honom.
Att du tar steget och skriver om det som du har blivit utsatt för visar både att du är en stark och klok person och att du har förmågan att sätta ord på vad som har hänt. Det är jättebra och kommer hjälpa dig i framtiden att bearbeta detta övergrepp.
Har du någon i din närhet som du känner dig trygg att parata med? Det kan till exempel vara någon i din familj, en vän eller kuratorn på skolan.
Känns inte det okej kan du alltid höra av dig till din närmaste ungdomsmottagning, där arbetar professionella kuratorer som kan hjälpa dig, se länk http://www.umo.se/sv/Hitta-din-mottagning/

Det är viktigt att du pratar om detta som har hänt dig då det är väldigt allvarligt. Du har blivit utsatt för ett brott vilket innebär att du kan anmäla honom för våldtäkt. Du skriver att det fanns en annan person i rummet som såg vad som hände, vilket du kan berätta för polisen om/när du anmäler killen. Du har redan tagit ett stort steg genom att höra av dig till oss och jag hoppas att du hittar någon som du kan prata med och få stöd av. Oavsett om du gör en anmälan eller inte, är det viktigaste att du mår bra och får hjälp att bearbeta det som hänt och att du får möjlighet att läka och gå vidare.

Hör gärna av dig igen om du vill, eller om du inte får rätt hjälp! Vi tror på dig och finns här på din sida.

Ta hand om dig

//Tjejjouren.se