Anonym

För ett år sedan blev jag utsatt för ett sexuellt övergrepp och nu har jag börjat få mardrömmar och sover nästan aldrig. Är alltid trött och nere och har svårt att fokusera på skolan. Vill jättegärna berätta för min lärare då jag litar på henne och jag vill att någon på skolan vet om det, vet inte varför jag vill det. Känns bra. Men vet inte hur jag ska berätta för henne, kommer hon tycka det är konstigt att jag berättar?

Svar

Hej,
Vad fint att du ger oss förtroendet att ge dig råd. Du skriver att du blivit utsatt för sexuella övergrepp och att det lett till att du bland annat drömmer mardrömmar och har svårt att fokusera i skolan. Du skriver också att du funderar på att berätta för din lärare.

Först och främst vill jag säga att det är starkt av dig att vilja berätta. Jag tycker det låter som en jättebra idé att prata med din lärare. Om man inte får möjlighet att bearbeta och prata om jobbiga och tunga saker som hänt så kan det lätt leda till att det sätter sig i kroppen och man t.ex. får sömnsvårigheter och känner sig nedstämd; precis som du beskriver. Min erfarenhet är att det brukar kännas skönt efteråt när man har fått prata om det man mår dåligt över med någon. Angående hur din lärare kommer reagera så tror jag inte att hon kommer tycka att det konstigt om du berättar, tvärt om. Snarare blir hon glad över att du litar på henne tillräckligt för att anförtro dig till henne.

Om du känner att du skulle behöva ytterligare stöd så kan du också vända dig till din vårdcentral, ungdomsmottagningen eller om det finns en kurator på din skola. Du kan också prata med en tjej- eller ungdomsjour här på Tjejjouren.se.

Jag tror på dig. Kom ihåg att du redan har tagit ett stort steg genom att höra av dig till oss. Hör gärna av dig till oss igen om du har fler funderingar.

Lycka till, och ta hand om dig!

/Tjejjouren.se